Index Vakbarát Hírportál

Törökország visszaküldené az állampolgárságuktól megfosztott külföldi dzsihadistákat is

2019. november 4., hétfő 16:44

Törökország vissza akarja küldeni a hontalanná vált dzsihadistákat is származási országukba, jelentette be Süleyman Soylu török belügyminiszter. Az Anadolu állami hírügynökség szerint arról beszélt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet 1200 „külföldi szélsőségesét" tartják fogva Törökországban. Soylu azt mondta, hogy

egyes országok az állampolgárság megvonásával feltaláltak egy „új módszert", hogy ne kelljen az iszlamistákat visszafogadni.

A török belügyminiszter már szombaton bejelentette, hogy Törökország vissza fogja küldeni származási országukba az Iszlám Állam elfogott dzsihadistáit. „Nem vagyunk szálloda senkinek a dzsihadistái számára" – mondta, hozzátéve, hogy nem tudják az idők végezetéig őrizni a külföldi harcosokat.

Soylu most viszont bejelentette, a szélsőségeseket attól függetlenül fogják visszaküldeni származási országukba, hogy megfosztották-e őket az adott ország állampolgárságától vagy sem. Ugyanakkor arra már nem tért ki a belügyminiszter, hogy a gyakorlatban miként valósítanák meg ezt, írja az MTI.

Soylu szerint az október 9-én Északkelet-Szíriában indított, Béke Forrása fedőnevű hadműveletben az Iszlám Állam 287 tagját, illetve támogatóját fogták el, nők és gyermekek is vannak köztük.

Számos európai ország megtagadta az Iszlám Állam soraiban harcoló állampolgáraik és családtagjaik visszafogadását. Nagy-Britannia például eddig több mint száz szélsőségest fosztott meg állampolgárságától, írta a dpa német hírügynökség, amely szerint úgy tudni, hogy hozzávetőleg 10 ezer szélsőséges raboskodik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű katonai szövetség fogságában Szíriában.

A török hadsereg még október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen, hogy kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők fegyvereseit. Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek egy 120 órás tűzszünetről, majd az első megállapodás lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök újabb, 150 órás tűzszünetet hirdetett

Törökország viszont a tűzszüneti megállapodás ellenére is támadott egyes célpontokat a térségben. Nemrégiben az USA feloldotta a Törökország elleni szankciókat, Donald Trump az elmúlt időszakban lényegében átnyújtotta Szíriát Oroszországnak és Törökországnak. Az aktuális szíriai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen: 

Rovatok