Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött Amerika kilépése a párizsi klímaegyezményből

2019. november 5., kedd 07:03

Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát – jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn, a legelső napon, amikor Washington jog szerint megtehette ezt a lépést.

Washington ezzel megtette az első lépést a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrában, amely a 2020-as amerikai elnökválasztást követően zárul le és lép hatályba, írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is az egyezmény következetes ellenzőjeként lépett fel, kormánya pedig az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, azt állítva, hogy azok gátolják az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben.

Hétfői bejelentését indokolva Mike Pompeo „azokról az amerikai dolgozókra és adófizetőkre háruló igazságtalan gazdasági terhekről” beszélt, amelyeket szavai szerint az Egyesült Államoknak a megállapodás értelmében tett vállalásai okoztak. Mint mondta, Washington "megvalósítható és gyakorlatias modellt" fog javasolni a globális klímaegyezmény hatásainak ellensúlyozására.

Donald Trump amerikai elnök 2017 nyarán  felmondta  az egyezményt - amelyet elődje, Barack Obama írt alá -, arra hivatkozva, hogy az túl költséges az Egyesült Államoknak. Az amerikai elnök többször hangoztatta, hogy a globális felmelegedés egy hoax. 

A megállapodást 2015. december 12-én fogadták el a párizsi klímacsúcson. Az egyezmény aláírói vállalták, hogy fokozott erőfeszítéseket tesznek a globális felmelegedés megállítása érdekében.

Rovatok