Index Vakbarát Hírportál

Molotov-koktéllal támadnak a chilei tüntetők a rendőrökre

2019. november 5., kedd 13:33

Egyre erősebbek az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között Chilében. Hétfőn újra több ezer ember vonult utcára a fővárosban, Santiago de Chilében, hogy a kormány ellen demonstráljanak. A helyzet olyannyira elfajult, hogy 

egy maszkos tüntető Molotov-koktélt dobott a készenléti rendőrökre, akik közül kettő lángra is kapott.

Társaik a tüzet sietve próbálták eloltani. Minderről felvétel is készült.

A chilei Interferencia lap szerint mielőtt a tüntetők hétfőn vonulásba kezdtek volna, a rendőrök már előre cselekedtek: könnygázzal és vízágyúval próbálták visszaverni a demonstrálókat. Az ellenállás órákon keresztül zajlott. Később a valódi összecsapás is elkezdődött, előkerültek a gumilövedékek, amik eddig is több száz tüntetőt vakítottak már meg. A Molotov-koktélok viszont új eszközként kerültek elő a tüntetéseken.

Chilében három hete tartanak a tüntetések, aminek eddig hivatalosan húsz halottja, közel kétezer sebesültje, és legalább négyezer őrizetbe vett embere van.  tiltakozások azután robbantak ki , hogy a kormány bejelentette, harminc chilei pesóval, azaz tizenkét forinttal megemelik a metrójegy árát a fővárosban, Santiago de Chilében. Bár ezt végül visszavonták, hiába, a konkrét ügyből hamar általános elégedetlenség lett. A megmozdulások mögött mélyebb társadalmi elégedetlenség áll, például az egyenlőtlenség, az alacsony nyugdíjak és fizetések, vagy a nagy drága oktatás és egészségügy miatt. És még ott van a háttérben az országot 1990-ig, 17 éven át uraló katonai diktatúra árnya is.

Rovatok