Index Vakbarát Hírportál

Rudy Giuliani letartóztatott társa hajlandó együttműködni a hatóságokkal

2019. november 5., kedd 20:34

Együttműködéséről biztosította a Donald Trump elleni vádemelést előkészítő képviselőházi bizottságot Lev Parnas ukrán-amerikai üzletember, szúrta ki a 444.hu. Parnas Trump személyi ügyvédjének, Rudy Giulianinak az üzlettársa, és az ukrán-ügy egyik kulcsfigurája, aki kapcsolatait bevetve próbálta segíteni az ügyvédet Trump politikai riválisainak lejáratásában. 

Parnast és egy másik üzlettársat, a fehérorosz származású Igor Frumant azzal vádolnak, hogy lépéseket tettek Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövetének leváltása érdekében. Az amerikai hatóságok választási törvénysértéssel vádolják őket, és őrizetbe is vették őket a dallasi repülőtéren, amikor egyirányú repülőjeggyel próbálták meg elhagyni az országot.

A 444 írja, hogy Parnas állítja, kiterjedt ügyletei voltak Trumppal, bár az elnök tagadja, hogy ismernék egymást. Parnas több mint 80 ezer dollárt adományozott Trumpnak és a Republikánus pártnak, és Frumannal együtt 325 ezer, a gyanú szerint külföldi forrásból származó, így pedig illegális kampánytámogatásnak számító dollárt adományozott egy energetikával foglalkozó cégen keresztül a Trumphoz kötődő lobbicsoportnak, az America First Actionnek.

A vád szerint a két üzletember Rudy Giulianival együtt próbáltak meg nyomást gyakorolni az ukrán hatóságokra, hogy indítsanak nyomozást két olyan ügyben, amik segítenék Trump újraválasztási kampányát: ez a Joe Biden és fia elleni nyomozás elrendelése, és a 2016-os elnökválasztásba való vélt ukrán beavatkozás ügyében.

Emellett pedig szerepük volt az amerikaiak kijevi nagykövetének visszahívásában is. Yovanovitchot májusban, hivatali ideje lejárta előtt hívta vissza Washington a nagyköveti posztról. A volt nagykövet pénteki kongresszusi meghallgatásán azt állította, hogy váratlanul menesztették azzal az indokkal, hogy Trump elvesztette az iránta érzett bizalmát. Szerinte rágalmak alapján váltották le, Giuliani említett két üzlettársáról pedig azt mondta,

valószínűleg azt hitték, hogy személyes pénzügyi törekvéseik zsákutcába juthatnak az Ukrajnában folytatott korrupcióellenes politikánk eredményeként.

Amerikai sajtóértesülések szerint a két üzletember, Parnas és Fruman állítólag a nagykövet eltávolításához segítséget kért egy kongresszusi képviselőtől, és azt állították, hogy ukrajnai kormányzati tisztségviselők akarják Yovanovitch leváltását. Giuliani ellen eljárást indítottak manhattani szövetségi ügyészek, hogy kiderítsék, megsértette-e az amerikai lobbitevékenységre vonatkozó törvényeket ukrajnai tevékenységével.

Közben a demokrata párti törvényhozók idézéseket küldtek Donald Trump kabinetfőnökének az elnök elleni impeachment eljárásban, mert a kabinetfőnök eddig nem volt hajlandó megjelenni a bizottságok előtti meghallgatáson, írja az MTI.

A demokrata párti törvényhozók szerint ugyanis az eddigi vizsgálatok arra utalnak, hogy Mulvaney közvetlenül érintett abban, hogy Trump, a személyes ügyvédje Rudolph Giuliani és mások közvetlen nyomást akartak gyakorolni Ukrajnára annak érdekében, hogy folytasson vizsgálatot vetélytársa, Joe Biden ellen.

Az ügyről részletesen itt és itt olvashat.

Rovatok