Index Vakbarát Hírportál

Öt férfi támadt meg egy tizennégy éves lányt, felmentették őket az erőszak vádja alól

2019. november 5., kedd 11:03

Százak tüntettek Madridban egy múlt heti bírósági döntés miatt, írja az Euronews. A spanyol bíróság ugyanis múlt csütörtökön öt férfit mentett fel egy 14 éves lány elleni csoportos erőszak vádja alól, helyette pedig csak szexuális zaklatás miatt ítélték őket 10-12 év közötti börtönre.

A bíróság szerint a támadás azért nem számított erőszaknak, mert a kiskorú áldozat részeg volt, emiatt pedig

„nem tudta elutasítani a szexuális kapcsolatot, és abba beleegyezni sem tudott”.

A 14 éves lányt a Barcelona közelében fekvő Manresa városában támadta meg öt férfi 2016-ban: a bírói ítélet szerint „ez egy rendkívül súlyos eset volt egy bajban lévő kiskorú ellen, ami különösképpen elítélendő”. Ha viszont nem történt az esetkor fizikai erőszak vagy megfélemlítés, akkor az nem számít nemi erőszaknak a spanyol jog szerint, csak szexuális visszaélésnek.

Többségében nők tüntettek hétfő este az ítélet ellen a madridi igazságügyi minisztérium előtt: „Erőszak volt, nem visszaélés”, skandálták a lilába öltözött demonstrálók. Sokan viseltek lila sálakat, lila kesztyűket, vagy jöttek lila esernyővel, a lila ugyanis a feminista mozgalmak színe Spanyolországban.

Senki nem érdemli meg, hogy így bánjanak vele. Így vagy úgy, de a kormánynak végre kell hajtania a büntető törvénykönyv korábban beígért reformját

– mondta az egyik tüntető. A madridi kormányzat ugyanis nemrég felállított egy bizottságot a büntetőtörvénykönyv felülvizsgálatára, különös tekintettel a nemi erőszakkal kapcsolatos törvényekre. 

Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök még idén nyáron megígérte, hogy svéd mintára Spanyolországban is újraírják a nemi erőszak fogalmának meghatározását a büntető törvénykönyvben, és kizárólag abban az esetben minősül majd konszenzuálisnak egy szexuális aktus, ha a női fél egyértelműen hozzájárul.

A mostani eset kapcsán sokan emlegetik a korábban vihart kavart Farkasfalka-ügyet: egy öt férfiből álló banda ugyanis szintén 2016-ban megerőszakolt egy 18 éves lányt a Pamplona fesztivál elején. Tavaly a bíróság (a mostani esethez hasonlóan) csak zaklatás miatt ítélte el a tetteseket, a legfelsőbb bíróság viszont idén júniusban kimondta, hogy a lányt megerőszakolták, a férfiak 9 éves börtönbüntetését pedig 15 évre emelték. 

Rovatok