Index Vakbarát Hírportál

Lemészároltak egy családot, köztük két csecsemőt Mexikóban

2019. november 5., kedd 08:25 | aznap frissítve

Egy család legalább öt tagját, köztük két csecsemőt mészároltak le fegyveres támadók hétfőn Észak-Mexikóban, a helyi média szerint az áldozatok feltehetően mind amerikai állampolgárok voltak, írja az MTI.

Frissítés 10:40-kor: A The New York Times úgy tudja, hogy legalább 9 embert öltek meg, 3 nőt és 6 gyereket. A család három járműben utazott, amikor a fegyveresek megtámadták őket fényes nappal. Néhány gyerek ugyanakkor megmenekült, őket kórházba szállították.

A LeBaron család egy szakadár mormon közösséghez tartozott, és évtizedekkel ezelőtt telepedett le Észak-Mexikóban. Egyikük rokona úgy nyilatkozott, nem tudják, mi volt a támadás motivációja, a család nem kapott korábban fenyegetéseket. A támadók szabályosan lemészárolták az áldozatokat, feltartott kezű nőt lőttek le, és gyerekülésbe kötött csecsemőkkel együtt gyújtottak fel egy kocsit.

For more than a decade, Colonia LeBaron in Chihuahua has managed to survive in a region engulfed by the drug war. Today, at least 7 members of this Mormon colony were killed & burned in neighboring Sonora (3 women, 7 children) Others are disappeared. Most are dual US/MX citizens https://t.co/IRqnZ3VUcu

— José Díaz-Briseño (@diazbriseno) November 5, 2019

Az Egyesült Államokkal határos két mexikói szövetségi állam, Chihuahua és Sonora közös, szűkszavú közleményben arról tájékoztatott, hogy megkezdődött a nyomozás. Szövetségi és helyi biztonsági erőkből álló erősítést küldtek a két tagállam határtérségébe, ahol a bűntény történt. Az amerikai sajtó értesülései szerint az áldozatok Sonorából Chihuahua felé utaztak, amikor rájuk lőttek. Többen a fellobbant lángokban lelték halálukat, ám csodával határos módon hét gyerek megmenekült, egyiküket - egy hét hónapos kislányt - teljes épségben találták. Őket az Egyesült Államokba, egy arizonai kórházba szállították.

Donald Trump egy sor Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre. Az egyik üzenetben leszögezte: "ha Mexikónak szüksége van rá, vagy kéri a segítséget e szörnyek legyőzéséhez, az Egyesült Államok készen áll rá". Majd azt írta: "Itt az ideje, hogy Mexikó, az Egyesült Államok segítségével háborút hirdessen a drogkartellek ellen, és eltörölje őket a Föld színéről. Csak az önök nagyszerű új elnökének hívására várunk". Trump érvelése szerint e bűnszervezetek elleni harchoz "néha szükség van hadseregre". Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök válaszul jelezte: arra készül, hogy megvitassa Donald Trumppal a kábítószer-kereskedő bandák elleni összefogást és közös küzdelmet. A két vezető később telefonon is egyeztetett, és Trump felajánlotta Washington segítségét a gyilkosságok elkövetőinek kézre kerítésében.

Keddi sajtóértekezletén Alfonso Durazo mexikói belbiztonsági miniszter azt mondta: a nyomozás azt is vizsgálja, vajon az áldozatokat nem tévedésből mészárolták-e le, mert - mint fogalmazott - "a térségben egymással harcoló bűnbandák összetéveszthették őket más valakikkel". Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter bejelentette: állandó kapcsolatban áll Christopher Landauval, az Egyesül Államok Mexikóban akkreditált nagykövetével, aki a Twitteren folyamatosan tájékoztat a fejleményekről.

Rovatok