Index Vakbarát Hírportál

Közel háromszáz embert éheztettek egy nigériai iszlamista átnevelő otthonban

2019. november 5., kedd 15:24

259 embert szabadított ki a nigériai rendőrség egy iszlamista átnevelő otthonból egy hetek óta tartó, országos razziasorozatban, írja az MTI.

A központot az ibadani mecset működtette, férfiakat, nőket és gyerekeket is egyaránt fogva tartottak benne. Minderről egy tizennyolc éves fiú szólt a hatóságoknak, akinek sikerült megszöknie.

A rendőrség szerint voltak, akik évek óta raboskodtak az iszlamisták fogságában, és egészségügyi problémákkal küszködtek. Több kiszabadítottat is kihallgattak, akik azt mondták,

háromnaponta vagy még ritkábban kaptak csak enni.

Az épület tulajdonosával együtt nyolc másik embert is őrizetbe vettek, és nyomozást indítottak.

Az elmúlt két hónapban már több tucat hasonló razziára került sor nigériai vallási átnevelő központokban. Szeptemberben például több mint háromszáz, egyesek szerint közel ötszáz láncra vert, megkínzott gyerekre bukkantak egy iszlám iskolában Nigéria főleg muszlimok lakta északi részén.

A vallási átnevelő otthonok meglehetősen elterjedtek Afrika legnépesebb országában, ahol magas a szegények aránya, és a közszolgáltatások gyakran hiányoznak. Sokfelé nincsenek megfelelő intézmények például a kábítószerfüggő fiatalok rehabilitációjára, akik szülei ezekhez az engedéllyel általában nem rendelkező központokhoz fordulnak segítségért.

Rovatok