Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a svédországi menekülteket figyelő álújságíró ellen

2019. november 6., szerda 13:38

A svéd bíróság szerdán vádat emelt egy iraki-svéd kettős állampolgárságú férfi ellen, aki több európai országban élő iráni menekültről adott át információkat Teheránnak. 

Hans-Jorgen Hanström svéd főügyész szerint a 46 éves férfi magát újságírónak kiadva 2015-től 2019 februárjáig személyes információkat gyűjtött Svédországban, Belgiumban és Hollandiában élő, arab etnikumú iráni állampolgárokról. Irán lakosságának 2 százalékát teszik ki az arab származásúak, az 1,6 milliós etnikum főleg az Irakkal határos, Perzsa-öböl menti Huzisztán tartományban él.

A főügyészség információi szerint a férfi online fórumokra is bejelentkezett, ahol szintén adatokat gyűjtött iráni ellenzékiekről. Az iraki-svéd kettős állampolgárságú férfi március óta előzetes letartóztatásban van, és tagadja az ellene felhozott vádat.

Teheránt többször is vádolták azzal, hogy jogsértő módon lép fel az országban élő, zömében az iszlám szunnita ágához tartozó arab kisebbségével szemben. Az elsősorban a délnyugati, olajban gazdag Huzisztán tartományban élő arab közösség vezetői többször tiltakoztak az őket ért bánásmód miatt. Teherán a vádakat mindmáig elutasítja, hozzátéve, hogy a feszültséget Szaúd-Arábia - az iszlám köztársaság regionális riválisa - szítja, anyagilag támogatva a huzisztáni arab szeparatista mozgalmakat, amelyek így "Irán biztonságát veszélyeztetik". Egyébként Rijád betűre ugyanezekkel a vádakkal illeti Teheránt, tudniillik hogy Szaúd-Arábia síita kisebbségét lázítja fel a monarchia ellen.

(MTI)

Rovatok