Index Vakbarát Hírportál

Külön bejáratot akartak csinálni a roma és nem roma gyerekeknek egy romániai iskolában

2019. november 6., szerda 22:15

Hatalmas botrány van Jászvásáron, ezzel a felütéssel kezdi cikkét a Transindex, a lap egy erős történetről számolt be a romániai településről. „Egy elit iskola tanulói egy állami iskolában kaptak helyet az idei tanévben, egy olyanban, amelybe többségben szegénysorban élő roma gyerekek jártak. A két iskola vezetősége úgy oldotta meg a »problémát«, hogy

a roma gyerekeknek máskor adtak szünetet az órák között, úgy megszervezve, hogy lehetőleg ne is találkozzanak a gazdag román gyerekekkel”

– írja a lap. Az előzmény részleteiről azt írják, hat előkészítő osztályt költöztettek át a Titu Maiorescu nevű iskolából túlzsúfoltság miatt az ahhoz csak néhány száz méterre működő Ion Neculce nevű iskolába. Utóbbi iskoláról pedig azt kell tudni a lap szerint, hogy az eleve egy szegregált iskolának volt mondható: többnyire csak nehéz sorsú, roma és sajátos nevelési igényű diákok jártak oda.

Az új iskolában rendesen készültek a másik iskola diákjainak fogadására: az összes osztály felköltözött az épület emeletére, az alsó szintet pedig felújították az érkezőknek. A lap szerint ezen túl is megoldották, hogy ne nagyon találkozzanak a gyerekek: más időpontban volt az érkezőknek az órák közti szünet, mint a többieknek.

A kisebbségi tanfelügyelő a lap szerint elmondta, hogy nem új keletű a kirekesztés: már 2017-ben azt tervezték, hogy külön bejáratot fognak készíteni a külön emeleten elhelyezett „régebbi” diákoknak és az érkezőknek. „A Titu Maiorescu diákjainak szülei elkezdtek ugyanis balhézni, amikor megtudták, hogy gyerekeik egy iskolában kell tanuljanak a romákkal, de aztán elfogadták a kompromisszumot, hogy külön emeleten lesznek, és kvázi sosem találkoznak majd velük a gyerekeik” – írja a lap.

Sőt, a lap hozzáteszi, hogy a megyei tanács romaügyi tanácsadója azt mondta, a Neculce igazgatója nemcsak hogy külön bejáratot tervezett, hanem külön egészségügyi rendelőt is az érkező, nem roma gyerekeknek.

A Ion Neculce nevű iskoláról a lap azt írja, 80 százalékban roma gyerekek járnak oda, és van, aki 8-10 kilométerre lakik onnan, és hiába van közelebbi iskola, „oda jár, mert az a konszenzus, hogy a cigányok oda járnak”.

Az Adevărul nevű román lap megkereste az iskolák igazgatóit, de nem válaszoltak, illetve megkeresték az oktatásügyi minisztériumot is, onnan az a válasz érkezett, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, és amennyiben igaznak bizonyulnak a lap állításai, úgy szankcionálni fogja az iskolákat.

Rovatok