Index Vakbarát Hírportál

Muszlim lázadók gyilkoltak Thaiföldön

2019. november 6., szerda 08:56

Legalább tizenöten meghaltak és négyen megsérültek muszlim lázadók által elkövetett akciókban Thaiföldön, írja a Guardian. Évek óta nem haltak meg ennyien az ázsiai ország malájok és muszlimok lakta déli részén, ahol 15 éve tartanak az összetűzések, amelyben több mint 7 ezren haltak meg eddig.

A thai hadsereg egyik szóvivője jelentette be nemrég, hogy múlt kedden Yala tartomány egyik civil önkéntesek által védett ellenőrzőpontján történt támadás. Tizenketten a helyszínen meghaltak, hárman pedig később a kórházban. Mint kiderült, az akciót muszlim lázadók követték el, és a helyszínről több M-16-os karabélyt és shotgunt is elloptak.

A Malajziával határos területen régóta folynak a harcok az autonómiáért a a buddhista többségű thai kormánnyal szemben. A támadások főleg kormányzati helyekre és a biztonsági erőkre fókuszálnak, de gyakoriak a civil áldozatok is. Egy szakértő szerint hosszú idő után újra erősödnek a radikálisok délen, és évek óta nem történt ennyi halálos áldozattal járó, koordinált akció.

A támadás hónapokkal azután történt, hogy egy muszlim férfit úgy megvertek kihallgatás alatt egy hírhedt thai fogvatartási központban, hogy kómába esett, majd belehalt a sérüléseibe. Emberjogi szervezetek is figyelmeztettek már arra, hogy az ország sürgősségi törvénye mögé bújva tartóztatnak le embereket, szállítják őket a fogvatartási központba, majd megkínozzák őket. Az említett muszlim férfi halála után pár nappal négy embert öltek meg egy katonai támaszponton ismeretlenek, majd egy héttel később több kisebb méretű bombát robbantottak Bangkokban. Ugyan a támadásokat senki sem ismerte el, de szakértők szerint hasonló szerkezetek voltak, mint amelyeket a déli lázadók használnak.

Rovatok