Index Vakbarát Hírportál

A venezuelai ellenzék már most bojkottálja a 2020-as parlamenti választást

2019. november 6., szerda 17:44

A venezuelai ellenzék nem vesz részt a 2020-ban megrendezendő parlamenti választásokon, mivel az nem kecsegtet valós megoldással a válság rendezésére.

- közölte szerdán Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke az amerika21.de nevű, Latin-Amerikára szakosodott német hírportálnak nyilatkozva (amit azután az MTI szemlézett).

Guaidó nyilatkozatában kitért arra, hogy szerinte a venezuelai válság kiváltó oka abban áll, hogy 2018-ban nem volt tiszta az elnökválasztás. Kijelentette, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elbitorolta a hivatalt, ezért míg hatalmon van, a parlamenti választások megtartása pusztán színjáték lenne. Guaidó emiatt még a jövő évi parlamenti választások megrendezése előtt elnökválasztást sürget.

Guaidó januárban kiáltotta ki magát Venezuela ideiglenes elnökének, azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország ismerte el őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a dél-amerikai országban. Azonban némi puccsjellegű huzavonát követően kiderült, hogy Guaidó képtelen valódi változást kikényszeríteni.

A 2018 májusában tartott elnökválasztáson Maduro a szavazatok 67 százalékával győzedelmeskedett. Guidó Népakarat (Voluntad Popular) nevű pártja, illetve másik három ellenzéki politikai erő bojkottálta a voksolást, amely külföldi megfigyelők szerint nem volt sem szabad, sem tiszta.

Venezuela évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező ország gazdasága gyakorlatilag összeomlott. Tavaly súlyos, több száz emberéletet követelő tömegtüntetések kezdődtek. Maduro az ellenzéki többségű parlamentet gyakorlatilag megfosztotta minden hatalmától.

Rovatok