Index Vakbarát Hírportál

Kivizsgálnák a rendőri túlkapásokat a chilei tüntetéseken

2019. november 7., csütörtök 05:42

Vizsgálatot indítana egy chilei ügyész tizennégy rendőrrel szemben, akik súlyosan bántalmaztak tüntetőket a dél-amerikai országban közel három hete tartó kormányellenes zavargások idején, írja az MTI.

Manuel Guerra kelet-santiagói ügyész közleménye szerint két olyan esetről van szó, amik a fővárosban október 18-án elrendelt, kilenc napig tartó rendkívüli állapot idején történtek. Az egyik esetben az áldozat a város Nunoa negyedében vett részt egy a kijárási tilalmat megsértő, de alapvetően békés tiltakozásban. Az ügyész szerint a tüntető semmilyen ellenállást nem tanúsított, mégis súlyos sérüléseket szenvedett. A másik esetben, Santiago la Florida nevű negyedében a vád szerint két rendőr brutálisan megvert egy megbilincselt 16 éves fiatalt.

Jogvédő csoportok eddig 145 esetben tettek feljelentést a rendőrök és katonák által alkalmazott túlzott erőszak miatt. A chilei hatóságok nyomoznak a rendfenntartók fellépése következtében meghalt öt ember ügyében is.

Chilei jogvédők adatai szerint az október 17. óta tartó zavargásokban és a rendfenntartó erőkkel vívott összecsapásokban eddig hivatalosan húszan meghaltak, közel kétezer ember megsérült, és legalább négyezer tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok. 

A legutóbbi, november 4-i tüntetésen már a demonstrálók is egyre inkább bekeményítettek, egyikük Molotov-koktélt dobott a rendőrök közé, akik közül kettő lángra is kapott.

tiltakozások azután robbantak ki , hogy a kormány bejelentette, harminc chilei pesóval, azaz tizenkét forinttal megemelik a metrójegy árát a fővárosban, Santiago de Chilében. Bár ezt végül visszavonták, hiába, a tüntetések nem csitulnak. A megmozdulások mögött mélyebb társadalmi elégedetlenség áll, például az egyenlőtlenségek, az alacsony nyugdíjak és fizetések, vagy a drága oktatás és egészségügy miatt. A háttérben pedig ott van az országot 1990-ig, 17 éven át uraló katonai diktatúra árnya is.

Sebastián Pinera chilei elnök szerdán a minimálbérek emelését jelentette be, hogy megpróbálja lecsillapítani a kedélyeket a dél-amerikai országban. A lépés része annak az intézkedéscsomagnak, amelyet a kormány bevezetni készül a tüntetők követeléseire válaszul. Pinera ezenkívül jelentős kormányátalakítást is végrehajtott, de az intézkedések nem elégítették ki a tiltakozókat, akik már az elnök lemondását és alkotmányos reformok bevezetését követelik.

Az Index Chilében élő magyarokkal is beszélt arról, mit látnak a tüntetésekből, és hogyan hat mindez a mindennapjaikra, ezt itt olvashatja>>>.

Rovatok