Index Vakbarát Hírportál

Harminc évet kapott a kongói Terminátor

2019. november 7., csütörtök 12:07

Harminc év börtönre ítélte Bosco Ntaganda egykori kongói lázadóvezért háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt csütörtökön a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, írja az MTI.

A Terminátor néven is ismert 46 éves férfit júliusban az ellene felhozott mind a tizennyolc vádpontban bűnösnek találták, egyebek mellett gyilkosságok, etnikai alapú üldözés, nemi erőszak, szexrabszolgaságra kényszerítés és gyerekkatonák toborzása miatt.

Csütörtökön az ügyben eljáró bíró, Robert Fremr úgy vélekedett, hogy nincsenek valódi enyhítő körülmények, ezért indokolt a három évtizedes szabadságvesztés.

Ez a leghosszabb börtönbüntetés, amelyet a  hágai Nemzetközi Büntetőbíróság  valaha kiszabott.

A 2015 szeptembere óta tartó perben több mint 2100 áldozatot hallgattak meg. A vádlott a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet vezetője volt, amely a kétezres évek elején rendkívül súlyos bűntetteket követett el az afrikai ország északkeleti részében. Sajtóhírek szerint több esetben várandós nőket és gyerekeket is lemészároltak, a nemi erőszak pedig mindennapos volt. 

Ntaganda később az M23 nevű kongói milíciának is tagja volt, amely végül békeszerződést írt alá a kormánnyal 2013-ban. A férfi ebben az évben váratlanul feladta magát az Egyesült Államok ruandai nagykövetségén.

Rovatok