Index Vakbarát Hírportál

Tiltakozás az új osztrák gleccsersíterep ellen

2019. november 7., csütörtök 17:23

Több mint 100 ezer aláírás gyűlt össze Ausztriában csütörtökig az ellen, hogy Európa legnagyobb egybefüggő gleccsersíterepét hozzák létre a tiroli Alpokban az Ötz-völgyi és a Pitz-völgyi pályarendszerek összekapcsolásával, a köztük húzódó gleccservidék sítereppé alakításával – írja az MTI.

Az aláírásgyűjtést természet- és környezetvédő szervezetek kezdeményezték, miután napvilágot láttak fiatal turisztikai vállalkozók ötletei a térségbeli síturizmus fejlesztésére. Az elképzelések között szerepel 90 futballpályányi sípálya kialakítása a még érintetlen gleccsereken, egy 600 méter hosszú autózható alagút, három új drótkötélpálya, egy aszfaltozott víztározó építése, egy hegygerinc "kiegyenesítése" és legyalulása 36 méterrel. Elterjedt az is, hogy a befektetők fel akarnak robbantani egy egész hegycsúcsot a Linker Fernerkogel hegyen, de ezt a vállalkozók cáfolják.

A "gleccserházasság" elleni petíció hangsúlyozza, hogy a gleccserek ökológiai rendszere nagyon érzékeny, a jégfolyamok a legfőbb ivóvízforrást jelentik. "Az elmúlt évtizedek gyors olvadására tekintettel elsőbbséget kell adni az érintetlen gleccservidékek védelmének" - hangoztatja a tiroli tartományi kormánynak címzett levél.

A tiroli kormánynak írt levelükben a Pitz-völgyi vállalkozók azt hangsúlyozzák, hogy a síturizmus a térség gazdaságának pillére, a drótkötélpálya-infrastruktúra fejlesztése a gleccsereken pedig szorosan összefonódik az egész régió jövőbeni fejlődésével. Emellett a vállalkozók szerint számos hamis információ terjedt el a projekttel kapcsolatban.

Időközben aláírásgyűjtésbe fogtak a beruházás pártolói is, akik a térség gazdaságának fellendülését remélik az építkezésektől. A nagyszabású alpesi tájátalakítás még nem kezdődött el, egyelőre a környezeti hatástanulmányok beszerzése folyik.

Rovatok