Index Vakbarát Hírportál

Belgium dönthet a menekült katalán kormánytagok jövőjéről

2019. november 8., péntek 16:47

A spanyol állam továbbra sem tett le arról, hogy bíróság elé állítsa a volt katalán kormány tagjait, akik a függetlenség egyoldalú kikiáltása után, 2017-ben elmenekültek az országból. Carles Puigdemont kormányelnök kabinetjének két egykori tagját, Lluís Puig-ot és Toni Comínt rövid időre őrizetbe vették a belga hatóságok, miután tegnap önként megjelentek a rendőrségen, ahol hivatalos tájékoztatást kaptak az ellenük kiadott elfogatóparancsról.

"Puig és Comín nem egyeztek bele abba, hogy kiadják őket Spanyolországnak" - tájékoztatott a belga szövetségi vádhatóság. Egyelőre mindketten szabadon távozhattak azzal a feltétellel, a jövő héten esedékes újabb meghallgatásukig nem hagyják el az országot, és mindig elérhetőek lesznek.

A kiadatásukról Belgium november 15-én dönthet.

Közben Katalónia az elmúlt évek legsúlyosabb politikai válságát éli át, miután a függetlenségi kormány azon tagjait, akik otthon maradtak a spanyol Legfelsőbb Bíróság zendülés vádjával elítélte. A kilenc politikus nagyon súlyos, 9 és 13 év közötti börtönbüntetést kapott. Az ítélet nyomán több százezres tömegtüntetések kezdődtek Barcelonában, és más katalán városokban, amelyek zavargásokba torkolltak. A jelenlegi katalán kormány azt követeli, hogy írjanak ki újabb népszavazást a régió elszakadásáról, ezt azonban a spanyol alkotmány nem teszi lehetővé - éppen ezért minősült súlyos bűncselekménynek a függetlenség egyoldalú kikiáltása.

A hatóságok november 15-én határoznak arról, hogy kiadják-e az érintetteket. Spanyolország kérésére a volt kormánytagok ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, de a belga hatóságok tavaly ennek ellenére megtagadták a kiadásukat.

Lluís Puig táncművészeti igazgató kulturális miniszter volt a függetlenségi kormányban, Toni Comín pedig az egészségügyi tárcáért felelt. Ők alapvetően kis halaknak számítanak Carles Puigdemont kormányelnök mellett, akire a leginkább szeretnék a spanyol hatóságok rátenni a kezüket.

Puigdemont szintén Belgiumban tartózkodik, a rendőrségre korábban ő is bement, a kiadatásáról a belgák december 16-án döntenek.

Rovatok