Index Vakbarát Hírportál

A boszniai külügy bekérette a francia nagykövetet a dzsihadistázó Macron miatt

2019. november 8., péntek 19:28 | aznap frissítve

A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium pénteken bekérette Franciaország szarajevói nagykövetét Emmanuel Macron interjúja miatt, amelyben a francia elnök időzített bombának nevezte a balkáni országot az oda visszatérő dzsihadisták miatt, írja az MTI a bosznia-hercegovinai N1 tévé alapján.

A televízió idézi Denis Zvizdic bosznia-hercegovinai miniszterelnök beszédét is, amelyben az államfő határozottan elutasította Macron szavait.

Bosznia nem jelent fenyegetést senkire

– jelentette ki Zvizdic pénteken. Az N1 hozzátette, hogy Guillaume Rousson francia nagykövetet a háromtagú boszniai államelnökség horvát tagja, Zeljko Komsic fogadta. A francia külügyminisztérium megerősítette a nagykövet bekéretéséről szóló hírt, de nem közölte az okát.

A biztonságpolitikával foglalkozó Soufan Group nevű, New York-i székhelyű intézet 2015-ben közzé tett jelentése szerint Szíriában és Irakban legfeljebb 300, Bosznia-Hercegovinából érkezett iszlamista harcolt, míg a francia állampolgárságú dzsihadisták számát 1700-ra teszik. 

A francia elnöknek az Economistban csütörtökön megjelent interjújának egy másik része is botrányt váltott ki. Macron ugyanis agyhalottnak nevezte a NATO-t, mert szerinte nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesei között. Ezt Angela Merkel német kancellár és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bírálta, Moszkva ezzel szemben üdvözölte a francia elnök „őszinte szavait”.

Rovatok