Index Vakbarát Hírportál

Büszke szlovák lehet minden felvidéki magyar

2019. november 8., péntek 20:53 | aznap frissítve

Először indít magyar jelölteket egy szlovák párt a választásokon, írja a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és a szlovákiai Együtt (Spolu) közleménye. A liberális pártszövetség – aminek a színeiben Zuzana Čaputová megnyerte a márciusi elnökválasztást – Révkomáromban mutatta be kétnyelvű rendezvényén magyar jelöltjeit a februári parlamenti választásra. 

A polgári elveken alapuló pártkoalíció a kisebbségeket is szeretné képviselni, írja a közlemény, főleg azután, hogy a szlovákiai magyar pártok kudarcos eredményt értek el a tavaszi európai parlamenti választáson. Sem a Most-Híd, sem az MKP nem tudott képviselőt juttatni az EP-be, és a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján erre most se lenne esélye.

Nem szükségszerű, hogy a felvidéki magyarok érdekeit kizárólag nemzetiségi pártok képviseljék

– mondta a rendezvényen Miroslav Bebalvy, az Együtt elnöke, aki szerint a magyarok fontos szerepet töltöttek be Szlovákia történetében, a nyugatpárti kormányok létrejöttében és a NATO- és uniós csatlakozás elérésében, írja a Körkép felvidéki hírportál beszámolója. „Számunkra természetes, hogy a magyar lakosság az ország meghatározó részét képezi, így az is természetes, hogy a politikusaik rajta vannak a képviselőjelöltjeink listáján” – mondta Michal Truban, a koalíció vezetője.

A szlovák politikusokon kívül részt vett a rendezvényen Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője is: „Közös történelmi felelősségünk, hogy Magyarország és Szlovákia barátok legyenek. A magyar–szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog múlni, mint a Progresszív Szlovákia, a Spolu és a Momentum” – mondta a képviselőnő, aki a Körkép riportja szerint hozzátette:

„Mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk.”

Nem ez az első eset, hogy a Momentum a helyi liberális szövetségesét támogatja az etnikai alapon szerveződő magyar párttal szemben: a párt elnöke, Fekete-Győr András november elején felszólalt a romániai liberális USR-PLUS pártszövetség kampánygyűlésén, és kiállt Dan Barna elnökjelölt mellett – az RMDSZ jelöltjével, Kelemen Hunorral szemben. 

Lesz egyáltalán magyar képviselő Pozsonyban?

A szlovákiai pártok versenyében a PS-Spolu koalíciója 11,8 százalékkal a harmadik helyen áll a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint, írta pénteken a Bumm.sk. A felvidéki hírportál cikke szerint most is a kormányzó, Robert Fico vezette Irány (Smer) nyerné a választásokat 22,8 százalékkal, mögöttük pedig a második helyen áll a szélsőjobboldali Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba – ĽSNS) 12,9 százalékon.

Rajtuk kívül bejutna még a parlamentbe

Pengeélen táncolna a bejutásért a korábban kifejezetten erősnek mért klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS, 4,9 százalék), viszont nem jutna be egyik magyar párt sem:

Bár korábban volt hír arról, hogy a magyar pártok összefognak a februári parlamenti választásra, november elején arról számoltunk be, megrekedtek a többpárti egyeztetések az egységes magyar listáról.

(Borítókép: Michal Truban. Fotó: PS-Spolu)

Rovatok