Index Vakbarát Hírportál

Terrorista propaganda terjesztésével gyanúsítják egy kelet-törökországi város polgármesterét

2019. november 8., péntek 12:04

Terrorista propaganda terjesztésével gyanúsították meg a kelet-törökországi Ipekyolu város polgármesterét és helyettesét, írja az MTI a török Anadolu hírügynökségre hivatkozva. Azim Yacant és Sehsade Kurtot péntek reggel hallgatták ki a rendőrségen, majd őrizetbe vették őket, mert a gyanú szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet tagjai.

Az elmúlt hetekben a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) több más képviselőjét is őrizetbe vették Törökországban. Októberben a párt három polgármesterét hasonló vádakkal távolították el pozíciójukból, akárcsak Adnan Selcuk Mizraklit, Diyarbakir város augusztusban menesztett kurdbarát polgármesterét, aki győzött a legutóbbi helyhatósági választásokon.

Törökország és szíriai arab szövetségesei október 9-én indítottak offenzívát a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai térségek elfoglalására, az elsődleges célpontjuk a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, amely Ankara szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese. 

Az ankarai vezetés azt állítja, a PKK és annak leágazásai törvénytelen célokra használják fel  az önkormányzatok pénzéta polgármestereken keresztül.A PKK-t egyébként Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti, teszi hozzá az MTI. 

Rovatok