Index Vakbarát Hírportál

Rendőri egységek lázadtak fel Bolíviában

2019. november 9., szombat 07:21

Fellázadt három város rendőri egysége pénteken Bolíviában Evo Morales elnök ellen, a kormány azonban egyelőre vár, a védelmi miniszter közölte, hogy nem vetik be a hadsereget a lázadók ellen – írta az MTI.

Három hete tüntetések és összecsapások vannak a dél-amerikai országban abból kifolyólag, hogy ellenzéki csoportok szerint Evo Morales csalással nyerte meg az október 20-i elnökválasztást, és ezért követelik lemondását.

Szűkös győzelem

A 11 milliós dél-amerikai ország történelmének leghosszabb ideje hivatalban lévő elnöke 2006-ban nyerte meg először a választásokat. 2016-ban alkotmánymódosítást kezdeményezett, hogy újabb elnöki mandátuma lejárta után is indulhasson a választásokon, ezt ugyan elutasították a népszavazáson, az alkotmánybíróság döntése nyomán azonban Morales mégis lehetőséget kapott az indulásra.

A korábban nagy többséggel megnyert választásokon Morales ezúttal az 50 százalékot sem érte el, ám így is elkerülte a második fordulót – amelyen a korábbi elnök, Carlos Mesa esélyei már nagyobbaknak tűntek volna. Ezt annak a szabálynak köszönhette, amely szerint ha az egyik jelölt 40 százalék feletti relatív többséget szerez és előnye 10 százalékpontnál nagyobb a második helyezettnél, akkor már az első fordulóban lehet végleges győztest hirdetni. Morales végül 47 százalékot szerzett Mesa 36,51 százalékával szemben, tehát alig fél százalékponton múlt az elnök első fordulós győzelme. 

Álarcos rendőrök lázadnak

Cochabamba városban - ahol a héten szintén voltak összecsapások az elnök támogatói és ellenzői között - a készenléti rendőrség épülete előtt egy maszkos rendőr tájékoztatott arról újságírókat, hogy egysége fellázadt. "A nép oldalára állunk, nem a tábornokokéra" - tette hozzá egy szintén álarcos kollégája. Az állami tévé felvételén a rendőri egység több tagja felmászott az épület tetejére, és kitűzte a bolíviai zászlót. Közben az utcán ellenzéki fiatalok biztatták őket, és petárdákkal fesztiválhangulatot teremtettek.

Ezután a fővárosban, Sucréban jelentette be egy álarcos rendőr, hogy követik a cochabambai kollégák példáját. Majd a Santa Cruz-i rendőrök is csatlakoztak. Az ország legnagyobb városa, Santa Cruz az ellenzék egyik bástyája. (Bolívia parlamentje, elnöki hivatala ugya az ország harmadik legnagyobb városában, La Pazban van, de a bírói hatalom központja Sucre, amely hivatalosan a fővárosi státuszt viseli.)

Este sajtótájékoztatót tartott Javier Zavaleta védelmi miniszter, és kizártnak mondta, hogy a hadsereget bevetnék a fellázadt rendőrök ellen. Morales rendkívüli kormányülést hívott össze a rendőrlázadás miatt.

Ezzel egy időben ellenzéki tüntetés volt La Pazban, s ezen az AFP hírügynökség szerint sok rendőr is részt vett.

(Borítókép: Tüntetők a háttérben a lázadó rendőrökkel a rendőrség épületének tetején. Fotó: Danilo Balderrama / Reuters)

Rovatok