Index Vakbarát Hírportál

Megkapták a hinduk az 1992-ben lerombolt indiai mecset területét

2019. november 10., vasárnap 10:39

Az indiai legfelsőbb bíróság egyhangú ítéletet hozott az 1992-ben lerombolt ajódhjai Bábri mecset területének tulajdonjogáról: eszerint a vitatott földterületen a hinduk templomot emelhetnek Ráma istennek, a muszlim közösséget pedig két hektár földdel kárpótolják, írja az MTI.

A legfelsőbb bíróság azzal indokolta döntését, hogy a tulajdonjog nem alapulhat valláson és hiedelmeken, csak valódi bizonyítékokon. A testület szerint a muszlimok nem tudták elég alaposan alátámasztani tulajdonjogi követelésüket.

A döntés jelentős győzelem az indiai miniszterelnök nacionalista kormányának. Szakértők attól tartanak, hogy az ítélet újra kiélezheti a feszültséget a hinduk és a muszlimok között. Ennek érdekében India egyes településein felfüggesztették a gyülekezési jogot, elvágták az internetet, a rendőrség pedig a közösségi oldalak ellenőrzésével próbálja elejét venni az uszításnak.

A nagyjából egy focipályányi területért zajló földvita a 19. század óta intenzíven megosztja India lakosságát. A földdarabon Bábur mogul uralkodó 1528-ban mecsetet építtetett. A hinduk azt állítják, hogy a mecset azon a helyen állt, ahol egyik legfőbb istenségük, Ráma született, akinek tiszteletére templomot akarnak emelni. A hinduk szerint a Bábri mecset megépülése előtt is Ráma temploma állt ott, amelyet leromboltak. Régészeti leletek arra utalnak, hogy egy ősi építmény létezhetett a területen.

A Bábri mecsetet hindu fanatikusok 1992 decemberében lerombolták. Az incidenst követő vallási zavargásokban mintegy kétezren vesztették életüket, többségében muszlimok. A területet azóta szigorúan őrzik.

2010 szeptemberében egy indai bíróság salamoni ítéletet hozott, úgy döntöttek, hogy a vitatott földterületet kétharmad-egyharmad arányban megosztja a hinduk és a muszlimok között. Az ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be.

Rovatok