Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi állam szerint szélsőséges ideológia a feminizmus és a homoszexualitás

2019. november 11., hétfő 22:30 | aznap frissítve

Szaúd-Arábia állami biztonsági szolgálata egy promóciós videóban szélsőséges ideológiának nevezte a feminizmust, a homoszexualitást és az ateizmust, írja a Reuters. A videót a biztonsági szolgálat hivatalos Twitter-fiókja tette közzé, „a szélsőségesség és a perverzió minden formája elfogadhatatlan”, írták a bejegyzésben.

Az említetteken felül a videó elítélően beszél az úgynevezett takfírról is, azaz arról a gyakorlatról, amikor az Iszlám egyes ágának a hívei más ágak híveit hitetlennek titulálják. „Ne feledd, ha az ember bármit túlzásba visz, és az a Haza kárára válik, akkor extrémizmusnak minősül” – figyelmeztet a videó narrátora.

Az utóbbi években az ország próbál kitörni a túlzó olajfüggőségből, és nyitni a turizmus és a Nyugat felé, ezért az ország vezetése az Iszlám mérsékelt irányzatait próbálja népszerűsíteni, és próbál nagyobb hangsúlyt helyezni inkább a hazafias érzelmekre.

Mohamed bin Szalmán koronaherceg Szaúd-Arábia közelgő G20-elnökségének közeledtével sok társadalmi előíráson lazított, valamint beszüntette a kötelező férfirokon felvigyázók rendszerét, aminek keretében minden nő mellé egy férfirokont jelöltek ki, akinek rá kellett bólintania a nő különböző döntéseire az életben.

Azonban hiába az enyhülés, a szaúdi állam továbbra sem tűri el az engedetlenséget. Noha feloldották a nők vezetési tilalmát egy éve, mégis egy héttel a tiltás feloldását megelőzően letartóztattak egy csapat nőt, aki a szabály ellen tüntetett. Mintegy jelzésként, hogy a változtatás joga csak az uralkodó rezsimet illeti meg.

A szélsőségesnek minősített ideológiák terjesztését továbbra is börtönnel büntetik a monarchiában, ráadásul a homoszexualitásért, valamint az ateizmusért akár halál is járhat.

Rovatok