Index Vakbarát Hírportál

Sebastian Kurz a Zöldekkel kezdett koalíciós tárgyalásokat

2019. november 11., hétfő 10:57

A szeptemberi parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője bejelentette hétfőn, hogy kormánykoalíciós tárgyalásokat kezdenek a Zöldek pártjával, írja az MTI. Sebastian Kurz volt kancellár hangsúlyozta, a döntés csupán egy folyamat kezdetét jelenti, nem a végeredményt.

Kurz arról is beszélt, hogy a hétvégén egyeztetett pártja országos és tartományi vezetőivel, és egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Zöldekkel kezdenek kormánykoalíciós tárgyalásokat. A döntésről az államfőt és a pártok vezetőit is értesítették.

A választáson negyedik helyen végzett Zöldek 10 százalékkal több szavazatot kaptak, mint korábban, az összes voks 14 százalékát szerezték meg és 26 helyük van a 183 tagú parlamentben. Kurz pártja 37 százalékot kapott, ami 71 képviselői helyet jelentett. A szakértők szerint azonban a koalíciós tárgyalások elhúzódhatnak, mivel a párt korábban még nem vett részt kormányzati munkában.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő október elején adott kormányalakítási megbízást Sebastian Kurznak, a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjének. Ezután koalíciós tárgyalások kezdődtek, de a korábbi koalíciós partner, a bevándorlásellenes FPÖ a választások számukra lesújtó eredménye miatt közölte, nem akarnak  kormányozni, ellenzéki szerepre törekszenek. Kurz múlt héten arról nem akart nyilatkozni, hogy a második helyen végzett Osztrák Szociáldemokrata Párttal kezd-e tárgyalásokat.

Rovatok