Index Vakbarát Hírportál

Mexikóban kapott menedékjogot Evo Morales

2019. november 11., hétfő 22:54

Evo Morales volt bolíviai államfő politikai menedékjogot kért és kapott Mexikóban, jelentette be hétfőn a mexikói külügyminiszter. 

A bejelentés nem a semmiből jött, Mexikó már vasárnap is azt mondta, ha Morales kér, kap, mert szerintük a lemondott bolíviai elnök élete és testi épsége veszélyben forog, írja az MTI. 

A szocialista Morales volt Latin-Amerika egyik legrégebb óta, 13 éve hatalmon lévő vezetője, és Bolívia első őslakos elnöke. Az országban már három hete igen komoly tüntetések és összecsapások  zajlottak , ellenzéki csoportok ugyanis azzal vádolták Moralest, hogy csalással hirdette ki magát győztesnek  az október 20-i elnökválasztás után . A tüntetők kezdettől a lemondását követelték.

Morales vasárnap bejelentette, lemond tisztségéről , hogy enyhítsen az erőszakhullámon, amely az októberi, vitatott elnökválasztás óta sújtja a dél-amerikai országot. Kirohant viszont a szerinte  ellene folytatott "polgári puccs" ellen, és azt is mondta, megtámadták az otthonát is.

A kormány székhelyén, La Pazban és a keleti Santa Cruz városában üdvrivalgással fogadták Morales lemondását. A politikus azzal bőszítette fel a népet, hogy a hivatali idő korlátozása ellenére negyedszerre is elindult az októberi elnökválasztáson, amit végül meg is nyert, de aztán felmerült a csalás gyanúja.

A lemondása éjszakáján hatalmas zavargások törtek ki Bolíviában, gyújtogatásokkal, fosztogatásokkal

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki vezeti az országot a következő választásokig. A szenátus második alelnöke, egy ellenzéki szenátor, Jeanine Ánez bejelentette, hogy ő vállalná a tisztséget. A bolíviai törvény értelmében az elnök és alelnök hiányában a hatalmat ideiglenesen a szenátus elnöke veszi át, de az is lemondott vasárnap este. 

Rovatok