Index Vakbarát Hírportál

Holtan találták a szíriai fehérsisakosok alapítóját

2019. november 11., hétfő 13:03

Holtan találták Isztambulban James Le Mesurier-t, a Szíriában önkéntesen tevékenykedő fehérsisakos mozgalom társalapítóját − írta meg a Skynews.

Le Mesurier feleségével volt Törökországban, és a szállása előtt, az utcán fekve találták meg, amíg felesége fent aludt. A lakás biztonsági kameráinak tanúsága szerint senki nem járt a lakásban az éjszaka folyamán. Felesége elmondása alapján a férfi már régóta szedett altatókat és más gyógyszereket, mert a nagy stressz miatt nem tudott rendesen aludni. A török rendőrség álláspontja szerint a férfi kizuhanhatott az ablakon. Halála már csak azért is nagyon furcsa, mert a férfit − aki korábban a brit hírszerzésnek dolgozott − a múlt héten kémkedéssel vádolta meg az orosz külügyminisztérium.

#Zakharova: The White Helmets’ co-founder, James Le Mesurier, is a former agent of Britain’s MI6, who has been spotted all around the world, including in the #Balkans and the #MiddleEast. His connections to terrorist groups were reported back during his mission in #Kosovo. pic.twitter.com/Fa7JTuP39Z

— MFA Russia ** (@mfa_russia) 2019. november 8.

A minisztérium a Twitteren brit ügynöknek, MI6-snek nevezte Le Mesurier-t, aki szerintük már a koszovói háború alatt kapcsolatban volt egyes terrorista csoportokkal. 

James Le Mesurier 2014-ben alapította a fehérsisakos mozgalmat, amely a Szíria Ellenzéki Erők által irányított területein dolgoznak. A damaszkuszi kormányzat és szövetségesei a felkelők támogatóinak tekintik őket, míg az Egyesült Államok és több nyugat-európai kormány pozitívan ítéli meg tevékenységüket. Az önkéntesek főleg orvosi segítségnyújtással és bombázások utáni mentéssel foglalkoznak, akik tevékenységükkel több száz civil életét mentették meg, amiért 2016-ban alternatív Nobel-díjat kaptak.

Rovatok