Index Vakbarát Hírportál

Tizenöt éven át gyilkolt saját családjában egy indiai nő

2019. november 11., hétfő 11:32

17 év után derült ki egy indiai nőről, hogy 2002 és 2016 között meggyilkolta hat családtagját. A hihetetlen bűncselekmény-sorozatról a BBC számolt be.

Joliyamma „Jolly” Josephet mindenki kedvelte a kisvárosban, ahol lakott. A szomszédai szerint nagyon szerethető asszony volt, aki mindenben segítette a körülötte élőket. Jolly száriban járt, egyetemi tanárként dolgozott, és azon kevesek közé tartozott, aki rendszeresen járt misére a muszlim többségű városban. Csakhogy Josephet saját elmondása szerint átok sújtotta:

Megmagyarázhatatlan balesetek következtében sorra haltak meg tragikus hirtelenséggel körülötte élő rokonai.

Papa, mama, gyerekek

Jolly Joseph 1997-ben házasodott össze Roy Thomasszal, a környék egy megbecsült házaspárjának fiával. A nő a házasságot követően a férfi családjához költözött azoknak tágas rózsaszín házába. A család egyik közeli barátja, Mohamed Bava szerint Joseph és férje öt éve voltak együtt, amikor az idillt megtörte az első haláleset: Joseph 57 éves anyósa, Annamma Thomas megmagyarázhatatlan körülmények között meghalt. Az idős nő több egészségügyi problémával is küzdött, ezért halála nem keltett gyanút senkiben. Annamma halálát ráadásul nem követte boncolás, ugyanis Indiában ezt csak akkor kéri a család, ha felmerül olyan körülmény, amely alapján feltételezhető, hogy az illető nem természetes halállal halt meg. Ezt az indiaiak általában megpróbálják elkerülni, mert sokak számára a holttest felnyitása annak meggyalázásával egyenlő. Bava szerint Annamma halála után megváltozott a hangulat a háztartásban, ahol korábban egy boldog család élt.

2008-ban Jolly Joseph azzal hívta fel Bavát, hogy apósa nagyon rosszul van, mozdulatlanul fekszik, és habzik a szája. A férfi − mint a család közeli barátja − ott volt, amikor Tom Thomas, Joseph apósa meghalt a kórházban. Az orvosok szerint halálának oka szívroham volt, Tom pedig mindent fiára és Josephre hagyott végrendeletében. 

Három évvel később azonban kísértetiesen hasonló körülmények között meghalt Roy Thomas, Jolly férje is.

A férfire eszméletlenül találtak rá, és apjához hasonlóan az ő szája is habzott.

Roy halála után nagybátyja kérvényezte, hogy vizsgálják meg a férfi halálának körülményeit. A boncolás kimutatta, hogy a férfi végzetes mennyiségű ciánt fogyasztott, ám a rendőrség nem indított nyomozást, hanem öngyilkosságnak tudta be az esetet. Mindeközben Jolly azt mondta környezetének, hogy férjét – annak apjához – hasonlóan infarktus vitte el. Roy Thomas halála után Joseph távolságtartóbb lett környezetével. Tekintettel özvegységére, a szomszédok természetesnek vették, hogy a nő már nem érintkezik velük annyit, mint korábban. 

Az elkövetkezendő pár évben még három haláleset történt a családban. 

2014-ben Joseph jelenlétében halt meg az a nagybácsi, aki kezdeményezte, hogy Roy Thomas testét vizsgálják meg. Még ugyanabban az évben meghalt Jolly Joseph elhunyt férjének kétéves másodunokahúga, aki állítólag félrenyelt egy ételmaradékot a keresztelőjén, és megfulladt. A kislány anyja, Sili Sakhariya egy évvel gyermeke után, 2016-ban hunyt el. 

2017-ben meglepő módon Jolly Joseph újraházasodott: nem máshoz ment hozzá, mint férjének unokatestvéréhez Shaju Sakhariyához, akinek lánya és felesége egy évvel korábban meghalt.

Aztán feléledt a gyanú

Furcsa házasságával Joseph környezete gyanút fogott: Rojo Thomas, Joseph első férjének testvére megkérdőjelezte a tényt, hogy bátyja halála valóban öngyilkosság volt, főleg, miután kiderült: Roy Thomas nem sokkal halála előtt változtatta meg végrendeletét. Az eredeti végrendelet szerint Roy testvérei, Rojo és Renji lettek volna a rózsaszín családi villa örökösei, bátyjuk azonban halála előtt megváltoztatta akaratát, és végül mindent feleségére hagyott. Eleinte az egész család elutasította Rojo teóriáját, miszerint Jolly Josephnek bármi köze lett volna a halálesetekhez, mivel azt gondolták, hogy a férfi csak az örökség miatt vádolta meg sógornőjét.

De Rojo Thomas nem hagyta annyiban, és nyomozásba fogott. Roy halotti bizonyítványát kikérve kiderült, hogy a férfi valójában nem szívrohamban halt meg, mint ahogy azt özvegye állította mindenkinek. Az eltérés miatt Rojo és húga, Renji elkezdték megvizsgálni a többi haláleset körülményeit, amelyben volt egy fontos közös pont:

Az összes halálesetnél jelen volt Jolly.

A testvérpár végül panaszt nyújtott be, és arra kérték a helyi rendőrséget, vizsgálja újra bátyjuk halálát. Nem is sejtették, hogy ezzel milyen lavinát indítanak el.

A fél családja bánta

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy Jolly − noha volt egy azonosító kártyája − valójában soha nem is dolgozott az egyetemen, bár néha a kampuszhoz tartozó menzán teázott. A Joseph által előadott történetek a családjában történt halálesetekről pedig több helyen szembementek a rendőrség által gyűjtött bizonyítékokkal.

Letartóztatása után Jolly bevallotta, hogy hat családtagját ölte meg 2002 és 2016 között:

Jolly Joseph vallomása szerint apósát és anyósát az örökség fejében tette el láb alól, férjével megromlott kapcsolata miatt végzett. Roy Thomas nagybátyját a lebukás elkerülése végett ölte meg, Alphine és Sili Sakhariyast pedig azért, hogy hozzámehessen férjének unokatestvéréhez, Shaju Sakhariyashoz. Mind a hat gyilkosságot valamilyen méreggel vitte véghez.

Bár a gyilkosságokat bevallotta, ügyvédje szerint Joseph nem fogja magát bűnösnek vallani. A most zajló nyomozás során exhumálni fogják az összes holttestet, amelynél felmerült mérgezés gyanúja. Ha Josephet bűnösnek találják, az indiai törvények szerint életfogytiglani börtönnel vagy akár halálbüntetéssel is sújthatják.

Rovatok