Index Vakbarát Hírportál

Több mint 200 elefántot ölt meg Zimbabwében a súlyos aszály

2019. november 12., kedd 17:17 | aznap frissítve

Több mint 200 elefánt halt meg Zimbabwében az iszonyú szárazság miatt. A nemzeti parkok vezetősége az állatok tömeges áttelepítését tervezi, hogy a további katasztrófákat megelőzzék – írja a Guardian.

Tinashe Farawo, a zimbabwei nemzeti parkok szóvivője kedden azt mondta, hogy a szóban forgó 200 elefánt október óta pusztult el a Hwange Nemzeti Parkban, de az aszály a környező parkokat is érinti. Beszámolója szerint az elefántok mellett zsiráfok, bivalyok és impalák is elpusztultak, és a helyzet csak akkor fog javulni, ha az esőzések visszatérnek. 

A szárazság elől menekülő állatok a helyi lakosságnak is komoly gondokat okoznak. A vizet és élelmet kereső állatok egyre gyakrabban hatolnak be a lakott területekre, ahol könnyen összetűzésbe keveredhetnek az ott élő emberekkel. 

Ilyen konfliktusok miatt idén már 33-an haltak meg.

A parkok vezetősége 600 elefánt, 2 falka oroszlán, és sok más állat áttelepítését tervezi az ország délkeleti részén fekvő Savé-völgyi rezervátumból kevésbé zsúfolt parkokba. Farawo elmondása szerint az áttelepítések további 50 bivalyt, 40 zsiráfot, 2000 impalát és számos vadkutyát is érinthetnek. 

Ha a populációt nem ellenőrizzük, az állatok az egész ökoszisztémát veszélyeztethetik, amitől pedig a fennmaradásuk függ

– mondta a szóvivő. 

Zimbabwében a becslések szerint 85 ezer elefánt él. Ennél csak Botswanában van több, ahol ez a szám 130 ezer felett van. 

Zimbabwe egyébként azért küzd, hogy engedélyezzék számára az elefántcsontkészleteinek az értékesítését és az élő elefántok exportálását. Elmondásuk szerint az ebből befolyt bevételeket a nemzeti parkok fenntartására és az aszály okozta károk enyhítésére akarják fordítani. 

Az ország 2016 óta 101 elefántot exportált főként Kínába és az Arab Emirátusokba, amiből több mint 3 millió dollár, azaz több mint 910 millió forint bevételük származott. 

Rovatok