Index Vakbarát Hírportál

Újra rakétákkal támadják az izraeli településeket a Gázai övezetből

2019. november 13., szerda 08:20

Újra rakétákkal lövik a Gázai övezetből a környező izraeli településeket – írja az MTI. Éjjel csaknem hét órán át nyugalom volt az övezet határvidékén, reggel azonban ismét megszólaltak az izraeli légvédelmi szirénák.

Az izraeli légierő ellencsapásokat intézett az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet katonai létesítményei, köztük föld alá telepített kilövő-silói ellen. Palesztin értesülések szerint egy ember vesztette életét, Gáza várostól nyugatra.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a Ynet szerint a vaskupola légvédelmi rendszer befogta azokat a lövedékeket, amelyek lakott izraeli területekre csapódtak volna, így a reggeli támadások se emberi áldozattal, se anyagi kárral nem jártak.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint kedd reggel óta eddig Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, miután kedden hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát.

Az izraeli katonai rádió reggeli híradása hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista terrorszervezet nem vesz részt az akciókban, amelyeket csakis a velük rivalizáló, Iránból irányított Iszlám Dzsihád nevű szervezet hajt végre. Egyiptomban tovább folynak a közvetítő tárgyalások a gázai szervezetek és Izrael között, és ezekre Kairóba utazik Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora is.

A polgári védelmi hatóságok lazítottak a keddi korlátozó intézkedéseken, szerdán csak a Gázai övezet határától számított negyven kilométeres körzetben maradtak zárva az iskolák, felére csökkentették az előző napi nyolcvan kilométeres távolságot.

Ebben a negyven kilométeres övezetben szerdán is csak azokon a munkahelyeken dolgoznak, amelyek létfontosságúak, csakis zárt helyen, és legfeljebb százfős rendezvényeket szabad megtartani olyan zárt helyeken, ahol van óvóhely.

Rovatok