Index Vakbarát Hírportál

Tovább durvulhatnak a hongkongi tüntetések

2019. november 13., szerda 09:06

Kedd este Hongkongi Kínai Egyetem kampuszán csaptak össze a rendőrök a tüntetőkkel, szerdán pedig tovább folynak a zavargások – írja a BBC. A tüntetők a város több egyetemén is megmozdulást tartanak, bár eddig a rendőrök nem mentek be a kampuszokra.

Ez kedd este megváltozott, mikor a rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal támadta a Hongkongi Kínai Egyetemen tüntetőket, akik erre tégladobálással és Molotov-koktélokkal feleltek. Az összecsapásban legalább 70-en megsérültek.

A csütörtöki órákat egyik iskolában sem tartják meg biztonsági okokból. A helyi lapok szerint a Kína más területéről származó diákok nagy része elhagyta a várost, és a hallgatói önkormányzatok arra kérik a bíróságot, hogy tiltsák meg a rendőrségnek, hogy belépjenek az egyetemi kampuszokra.

A tüntetők eredetileg egy törvényjavaslat ellen tiltakoztak, ami engedélyezte volna a hatóságoknak a hongkongiak kiadatását Kínának. Ugyan a javaslatot azóta elvetették, a tüntetések tovább folynak a demokrácia kiterjesztéséért és a rendőri intézkedések kivizsgálásáért.

Rovatok