Index Vakbarát Hírportál

Őrült vihar csapott le a horvát partokra

2019. november 13., szerda 19:48

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig a horvát tengerparton kedden és szerdán; a tenger elöntötte az Isztriai városokat, Dalmáciában pedig komoly károkat okozott a viharos erejű szél - írta szerda délután az MTI helyi lapok alapján. 

Dalmáciában továbbra is a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás van érvényben.

Isztriában az éjjel a tűzoltók nem kevesebb, mint ötven helyen dolgoztak a kárfelszámoláson. Az erős szél fákat döntött ki, háztetőket szakított le és autókat rongált meg. Reggelre az esőzés következtében megáradtak a folyók, fennakadásokat okozva a közlekedésben.

A vihar után azonban a legtöbb tengerparti helyen normalizálódott a helyzet, ugyanis a front Szlovénia déli részét kezdte megtépázni;  a tengerparti Piran, Izola és Koper városát is elöntötte a víz; Izola egyes részein 60 centiméter magasan állt a víz.

A tengerszint magassága a koperi árapályszintmérő adatai szerint kedd este elérte a 373 centimétert. A szlovén Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint a tengerszint a térségben 60 éve nem volt ilyen magas, amiben mondjuk az esőzés mellett volt még szerepe a telihold hatásának és a déli szél nyomásának is. 

Rovatok