Index Vakbarát Hírportál

Elítéli az EP a szexuális felvilágosítás lengyelországi kriminalizálását

2019. november 14., csütörtök 14:25 | aznap frissítve

Elítélte az Európai Parlament a szexuális felvilágosítás lengyelországi kriminalizálását csütörtöki plenáris ülésén Brüsszelben, írja az MTI. 471 képviselő szavazta meg a közös állásfoglalást, míg 128 képviselő nemmel voksolt, 57-en pedig tartózkodtak.

"Az Európai Parlament elítéli, hogy Lengyelországban egyre inkább félretájékoztatják a nyilvánosságot a szexuális oktatással kapcsolatban, amelyet megbélyegeznek és be kívánnak tiltani.

A parlament ezért felszólítja a lengyel parlamentet, hogy ne fogadja el az indítványt

- fogalmaz az állásfoglalás azzal a lengyel törvényjavaslattal kapcsolatban, amely  alapján akár három év börtönre is ítélhetik a szexuális felvilágosító órát tartó tanárokat.

Az október közepén újraválasztott Jog és Igazságosság pártja nyújtotta be nem sokkal a választás után a "Stop Pedofília" névre keresztelt törvényjavaslatot, amely országszerte hatalmas felháborodást keltett.

Az Amnesty International kutatója, Anna Blus szerint katasztrofális következményei lehetnek a törvénynek,  amely veszélybe sodorná a fiatalokat.  A kormánypárt egyik képviselője, Marcin Ociepa viszont azt mondta,  a törvény csak annyit mond ki, hogy nem lehet 15 évesnél fiatalabbakat szexuális tevékenységre bátorítani.

Az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalása szerint a lengyel törvénytervezet egy újabb kísérlet a szexuális és reproduktív jogok korlátozására, az abortusz betiltására. Arra szólítják fel az uniós tagállamokat, hogy biztosítsanak a fiatalok életkorának megfelelő, átfogó szexuális és párkapcsolati oktatást az iskolákban.

Hangsúlyozzák, hogy a szexszel és a szexualitással kapcsolatos információhiány és a felvilágosítás hiánya a fiatalok jólétét fenyegeti, hiszen kiszolgáltatottabbá válnak a szexuális kizsákmányolással, bántalmazással és erőszakkal szemben, beleértve az online zaklatást is. Felszólítják az Európai Unió igazságügyi tanácsát, hogy a lengyel helyzetről tartott meghallgatásai keretében foglalkozzon a jogszabály tervezettel.

FRISSÍTÉS 18 ÓRAKOR: Később határozottan cáfolták és manipulációnak nevezték a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselői, hogy a kormány az iskolai szexuális felvilágosítás kriminalizálására készülne. 

Ryszard Legutko filozófiaprofesszor, az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójának társelnöke kijelentette, az állásfoglalással az Európai Unió (EU) újabb hatásköröket próbál elvenni a tagállamoktól. "Az EU-nak semmi köze ahhoz, milyen módon tartanak egyes országokban szexuális felvilágosítást" - mondta. Anna Zalewska EP-képviselő pedig arról beszélt, hogy a lengyelországi iskolarendszer minden szintjén szerepel a tantervekben a szexuális felvilágosítás, és csak a szülők választására bízzák, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy gyermekük részt vegyen-e ezeken a tanórákon. 

Rovatok