Index Vakbarát Hírportál

Gyásznapot rendeltek el Szlovákiában a szerdai buszbaleset miatt

2019. november 14., csütörtök 13:40

Gyásznapot rendelt el péntekre a szlovák kormány a Nyitragerencsér közelében történt, 12 halálos áldozattal járó buszbaleset miatt csütörtöki rendkívüli ülésén – írja az MTI.

Szerdán délután 13 körül történt súlyos buszbaleset Szlovákiában, a Nyitrai járásban, Nyitragerencsér község mellett. A buszon főként iskolások utaztak, amikor összeütközött egy teherautóval. A 12 halott között négy gyerek van, a sérültek száma 17. Ez volt az egyik legtöbb halálos áldozattal járó baleset az ország történetében. Hasonló léptékű tragédia legutóbb 2009-ben történt Szlovákiában, akkor a Breznóbányához közeli Garamszécsen, a vasúti átjárónál ütközött vonat és autóbusz

A Parameter.sk azt írja, hogy az áldozatok többsége magyarok lakta községből származott. A szlovák rendőrség egy videót is közzétett, amit a tragédia helyszínén készítettek.

Szlovákiában állami gyásznap elrendeléséről a kormány dönthet, amennyiben az egész társadalmat megrázó tragikus esemény történik. Az 1993-ban önállósult Szlovákia történetében eddig ilyenre kilencszer volt példa. Legutóbb 2016-ban az ország első államfője, Michal Kovác halála miatt hirdettek állami gyásznapot.

Rovatok