Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek Velencében az áradás miatt

2019. november 14., csütörtök 21:06

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre, írja az MTI.

A várost szerdára virradó éjszaka öntötte el a víz a heves esőzések miatt, a tűzoltókat 400 alkalommal riasztották. Két idős ember vesztette életét az árvízben, egyikük áramcsapás miatt halt meg, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta elindítani.

"Euró százmilliókra" becsüli a károkat, Luigi Brugnaro, Velence polgármestere, bár még nem tudni a pontos számokat. A csütörtökön elfogadott kormányrendelet alapján viszont addig is 5 ezer eurós gyorssegélyt kaphatnak a magánemberek, és 20 ezer eurót a vállalatok. 

Több mint ötven éve nem volt ilyen súlyos áradás Velencében, a víz magassága kedd este elérte a tengerszint feletti 1,87 métert, és olyan világhírű műemlékeket, házakat árasztott el a tenger, mint a Szent Márk bazilika vagy a Fenice operaház. 

Csütörtök reggelre a vízszint 1,13 méterre esett vissza, a meteorológusok pedig péntekre további  -1,45 méteres dagályt várnak. Sergio Costa környezetvédelmi miniszter szerint Velence sérülékenysége az általános felmelegedés okozta "trópusi hatásokkal", a heves esőzésekkel és nagy erejű széllökésekkel magyarázható.

Luigi Brugnaro polgármester több más vezetővel együtt a Mózes gátrendszer mielőbbi megnyitását sürgette. 2003-ban kezdték el a 78 úszó gát építését,  melyek felnyílva elzárják a lagúnát, ha emelkedne az Adriai tenger vízszintje.  Több visszaélés és korrupciós ügy miatt viszont folyamatosan késett az átadás, a legutóbbi tesztek során ráadásul vibrációkat és rozsdát észleltek. A polgármester szerint a gát 93 százalékban kész, és 2021 tavaszára befejezik a munkát. 

Rovatok