Index Vakbarát Hírportál

Tőkés László szerint a magyar jelöltnek sem volt mondanivalója a romániai elnökválasztáson

2019. november 14., csütörtök 12:01

A romániai elnökválasztás második fordulóján való részvételre, de a szavazólap érvénytelenítésére biztatta szimpatizánsait Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke csütörtökön Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Tőkés László szerint élni kell a választás jogával, de jelezni is kell, hogy sem Klaus Iohannis, sem Viorica Dancila nem érdemli meg a magyarok támogatását.

A választások első fordulója előtt nemcsak a román pártok jelöltjeinek, de még a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjének sem volt igazi üzenete a magyar választók felé - mondta. Szerinte:

Kelemen Hunor beérte a "respekt" jelszóval, de nem hangoztatta a magyarság sérelmeit, mint például a magyar nyelvű orvosképzés elsorvasztását, az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos provokációkat, valamint a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyét.

Tőkés László szerint emiatt éppen a magyar választók iránti tisztelet hiányzott az RMDSZ-elnök választási kampányából. Az EMNT elnöke bírálta "az RMDSZ sikerpropagandáját", és kijelentette: a 6,5 százalékos romániai magyarság elnökjelöltjének 4 százalékot megközelítő választási eredménye nem a magyar közösség erejét mutatja, hanem kizárólag az RMDSZ politikai pozícióját hivatott erősíteni.

2016-os cikkünkben írtunk róla, hogy néhány év alatt hogyan állt a feje tetejére teljesen a Fidesz és a legfontosabb romániai magyar párt viszonya: míg a korábbi parlamenti választásokon még nagy erőkkel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellen kardoskodtak, ezúttal teljes mellszélességgel álltak ki mellettük, és Orbán Viktor is együtt kampányolt Kelemen Hunor pártelnökkel. 

Bár 2010-től kezdve az RMDSZ-en kívüli erők támogatásával próbálták a legnagyobb romániai magyar pártot is lépéskényszerbe hozni. Ez elsősorban a Tőkés által képviselt Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) jelentette, amit Németh Zsolt köre preferált. Viszont a Fideszen belüli érdekcsoportok töredezettségét jelezte, hogy Kövér László például a Magyar Polgári Párt (MPP) kitartó támogatójának számított. Ez a vonal azonban teljesen elbukott. Tőkés László azonban a leghangosabb azok közül, akik ezt nehezményezték. 

Kövér László például korábban még az RMDSZ bolsevik gyökereiről beszélt, majd később mégis személyesen vett részt az RMDSZ kampányában tamogatólag. 

„Olyan mintha én elmennék Magyarországra, és Simon Gáborral vagy Zuschlag Jánossal tartanék kampányülést a Fidesszel szemben"

- mondta erre akkor Tőkés, aki úgy tűnik, azóta sem barátkozott meg az RMDSZ-szel.

Rovatok