Index Vakbarát Hírportál

Új bizonyítékok mutathatják, hogy a fehér nő rendőr vőlegénye ölhetett, nem a fekete szerető

2019. november 16., szombat 08:23

Majd' három millióan írták alá azt a petíciót – köztük olyanok, mint az énekesnő Rihanna és a celeb Kim Kardashian –, amely a húsz éve siralomházban lévő Rodney Reed kivégzése ellen tiltakozik, pénteken pedig a texasi fellebbviteli bíróság is megakadályozta, hogy a férfin végrehajtsák a halálos ítéletet.

Ezután újabb tárgyalás jöhet, amelyen az is kiderülhet, hogy hamis tanúvallomások alapján ítélték el a férfit egy 19 éves nő 23 évvel ezelőtti meggyilkolásárért.

Az ügyről korábban írtunk: a 19 éves, fehér bőrű Stacey Stites-t a texasi Bastrop megyéből 1996. április 23-án nem sokkal hajnali öt után holtan találták egy földút melletti erdős területen. A gyilkossággal, illetve a nemi erőszakkal Reedet vádolták meg, akinek a legújabb verzió szerint azonban viszonya volt a nővel. Eközben a nőnek volt egy vőlegénye is, aki meg történetesen rendőr volt akkoriban.

A texasi kegyelmi testület azt javasolja Greg Abbott texasi kormányzónak, hogy 120 napra függessze fel a kivégzést, hogy ezalatt újra lehessen tárgyalni a legfontosabb kérdéseket. Reed ügyvédje reméli, hogy a kormányzó majd tekintetbe veszi a döntésénél azokat az új, többnyire technológiai eljárásokkal szerzett bizonyítékokat, amelyek védence ártatlanságát bizonyítják, és megmutatják, ki volt a valódi tettes.

Reed ügye mindenesetre visszakerül Bastrop megyei bírósághoz, ahol a tárgyalást tartották. Az akkori ítélet alapján a kivégzést most, november 20-án hajtották volna végre.

Az ügyvéd szerint bizonyítékok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a gyilkossághoz köze van a nő akkori vőlegényének, Jimmy Fennellnek. Az is valószínű, hogy már a gyilkosság időpontja sem stimmelt. 2020 tavaszán lesznek a meghallgatások, amelyen megvizsgálják a védelem új bizonyítékait. Ezután a bíróság dönt majd, hogy szükség van-e új tárgyalásra.

Az ügyben eljáró ügyész továbbra is vallja, hogy Reed a bűnös, és szerinte ezt DNS-egyezés bizonyítja, csakhogy a védelem szerint azért került a férfi DNS-e a nőre, mert köztük szexuális kapcsolat volt, amelybe mind a két fél beleegyezett.

Új tanúkat is terveznek meghallgatni, akik majd árnyalják azt a vád által festett képet, amely szerint Fennell és a nő boldogan éltek együtt várva a közelgő esküvőjüket. Ezzel szemben az igazság szerintük az, hogy ez egy bonyolult és bántalmazó kapcsolat volt, és van egy tanú, aki azt is hallotta, amint a temetésen a "gyászoló" férfi a nő sírját nézve azt mondta, megkaptad, amit érdemeltél.

További jogi furcsaság az ügyben, hogy a 20 évvel ezelőtti, csupa fehérekből álló esküdtszék előtt sem a fegyvert nem vizsgálták meg alaposan, nem vetették össze a rajta talált DNS-eket sem, és az igazságügyi szakértők is tévedhettek a vallomásaikban, illetve találtak egy volt fogvatartottat, aki azt állítja, a nő vőlegénye bevallotta a gyilkosságot.

Rovatok