Index Vakbarát Hírportál

Tömeges választási csalásokra panaszkodik a fehérorosz ellenzék

2019. november 17., vasárnap 21:55 | aznap frissítve

Tömeges csalásokra panaszkodott vasárnap az ellenzék a fehéroroszországi választásokon: késő délutánig 600 jogsértést jelentettek az ellenzéki pártok megfigyelői. Az emberi jogi szervezetek megfigyelőit állításuk szerint kizavarták a szavazóhelyiségekből, írja az MTI. A volt szovjet köztársaságot 25 éve Aljakszandr Lukasenka irányítja, azóta egyetlen választást sem találtak szabadnak és méltányosnak a nemzetközi megfigyelők.

Hivatalos adatok szerint a részvételi arány 77,22 százalék volt, így a szavazás érvényes, és a választók több mint 35 százaléka levélben szavazott még vasárnap előtt. A 6,8 millió szavazásra jogosult a parlament alsóházának 110 képviselőjét választotta meg 516 jelölt közül. A jelenlegi hatalmat bíráló szervezetek vezetői és az eddigi két ellenzéki képviselő nem indulhatott.

Lukasenka szavazata leadásakor bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. „Ha a társadalomnak nem tetszik, hogy az elnök szervezi meg, jövőre választhat újat, én nem ragaszkodom hozzá” – mondta. A 65 éves politikus ötödik megbízatása 2020-ban jár le. Lukasenka a héten Ausztriában járt, ahol óvakodott a demokratikus szabadságjogok megsértésétől, és a politikai és gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta.

Maja Kocijancic EU-szóvivő előzőleg közölte, hogy az unió közelről figyeli a vasárnapi választásokat, és a nemzetközi normáknak megfelelő, igazságos és átlátható választásokat akar. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 400 megfigyelőt küldött a fehéroroszországi választásokra.

Rovatok