Index Vakbarát Hírportál

Hiába utazott Trump Louisianába, újraválasztották a demokrata kormányzót

2019. november 17., vasárnap 20:22 | aznap frissítve

Újraválasztották John Bel Edwards demokrata párti kormányzót Louisiana államban. Edwards, aki katolikus és ellenzi az abortuszt, 51:49 arányban győzte le republikánus kihívóját, Eddie Rispone vállalkozót a szombaton tartott választáson, írja az MTI. 

A republikánus jelölt mellett Donald Trump amerikai elnök csütörtökön személyesen kampányolt a déli államban, és még szombaton is többször arra buzdította a Twitteren a louisianaiakat, hogy szavazzanak a republikánus jelöltre. Az eredményt több szakértő szerint a jövő évi elnökválasztásra készülő Trump támogatottságának mértékét is megmutatja

Edwards a konzervatívabbnak számító déli államokban az egyetlen demokrata párti kormányzó. A kampányban az állam erősödő gazdaságának eredményeit hangsúlyozta. A választási eredmények kihirdetése után tartott győzelmi beszédében kijelentette: telefonon beszélt vetélytársával, és egyetértettek abban, hogy „a kampánynak vége, és a közös szeretet Louisiana iránt fontosabb, mint a pártos nézetkülönbségek, amelyek néha megosztanak”.

Rispone a gazdasági tapasztalataira hivatkozott, és politikai kívülállóként írta le magát, kampányában elsősorban az adórendszer megváltoztatását ígérte. A vereség után megköszönte Donald Trumpnak, hogy mellette kampányolt. A párt kétmillió dollárt költött a kampányra, Donald Trump pedig háromszor is járt Louisianában. Pénteken Mike Pence amerikai alelnök is beszállt a kampányba.

A republikánus győzelmet elemzők már eleve kétségesnek tartották. Louisianában ugyanis John Bel Edwardsot határozottan konzervatív demokrata politikusként tartják számon. Nem csupán az Amerikát megosztó abortusz kérdésében, hanem a fegyvertartás ügyében is konzervatív nézeteket vall, a kampányban pedig kerülte Donald Trump bírálatát. Egyik televíziós reklámjában még sürgette is az elnök látogatását Louisianában.

Rovatok