Index Vakbarát Hírportál

Meglőttek egy bevándorlót a szlovén–horvát határnál

2019. november 17., vasárnap 22:05 | aznap frissítve

Meglőttek a horvát rendőrök egy bevándorlót a szlovén–horvát határ közelében szombaton, a férfi életveszélyes állapotban van, írja az MTI az Index.hr horvát lapra hivatkozva. A férfit hasi és mellkasi sérülésekkel vitték a rijekai kórházba, ahol azonnal megműtötték, de az intézmény közleménye szerint továbbra is életveszélyes állapotban van. 

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem messze a szlovén–horvát határtól egy nagyobb menekült csoportra bukkantak a rendőrök a hegyvidéki Gorski Kotárban. A bevándorlók korábban illegálisan léphették át a boszniai–horvát határt, és valószínűleg Szlovéniába akartak eljutni. A rendőri intézkedés közben az egyik menekült megsebesült, a sérüléseket valószínűleg lőfegyver okozta, az ügyben nyomoz az ügyészség, részletezte a belügyminiszter.

Bozinovic szerint szombat délután a horvát rendőrség ugyanúgy járt el, mint bármelyik másik napon: védte a határokat, és megpróbálta feltartóztatni azokat, akik illegálisan akartak átjutni Horvátország területén. 

A horvát törvények szerint a rendőrök csak abban az esetben használhatnak lőfegyvert, ha meg kell védeniük saját vagy más, életveszélyben lévő ember testi épségét, továbbá, ha valakit bűncselekmény közben nem tudnak feltartóztatni, és az a bűncselekmény legalább tíz évig terjedő börtönbüntetéssel jár. 

Rovatok