Index Vakbarát Hírportál

Megosztó személyiség Srí Lanka új elnöke

2019. november 17., vasárnap 13:43

Az ellenzéki nép front párt vezetője nyerte a választásokat Srí Lankán. Gotabaja Radzsapaksze az előzetes hírek szerint a szavazatok több mint felét szerezte meg. Legfőbb vetélytársa a kormányzó Egyesült Nemzeti Párt jelöltje, Szadzsit Premadasza elismerte vereségét.  A Reuters értesülései szerint az ország pénzügyminisztere már be is adta a lemondását. 

A választáson 35 jelölt közül lehetett válsztani, Radzsapaksze megbízása 5 évre szól. 

Az új elnök megítélése nem egyértelmű, sokak csak benne látják a reményt, hogy az áprilisban történt támadások nem ismétlődnek meg, míg mások szerint háborús bűnös, akinek felelni kellene a 2009-ben történt Tamil szeparatisták elleni fellépés és a 26 évig tartó polgárháborúban betöltött politikai szerepe miatt. 

A szavazás bizonytalan politikai légkörben zajlott az idén áprilisban történt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által ihletett húsvétvasárnapi merényleteket követően. A terrorcselekménynek több mint kétszázötven halottja volt, közte 42 külföldi, a sebesültek száma megközelítette az ötszázat.

A három keresztény templom és három szálloda elleni támadás elkövetését két helyi muszlim szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát és a Dzsamatei Millatu Ibrahim számlájára írják a hatóságok. A terrorcselekmények után négy hónapig tartott a rendkívüli állapot, és mindez rányomta a bélyegét a választási kampányra, amelynek legfőbb témája a biztonság megteremtése és a vallási szélsőségesség volt.

Rovatok