Index Vakbarát Hírportál

Közel egy napnyi szenvedés után altatták el végül a Szovátánál elütött medvét

2019. november 17., vasárnap 11:56

Frissítés: Hargita Megye Tanácsa délután egykor, közel egy nappal a baleset után végül kiposztolta, hogy, kiadta a kilövési engedélyt a környezetvédelmi minisztérium az elgázolt medvére. 

"A medvét elaltatták, kilövés után egy vadhús feldolgozóba szállítják"

- írták.

Szombat este Hargita megyében elütöttek egy medvét, az ütközés következtében az autó lesodródott az úttestről Parajd és Szováta között. A Maszol.ro azt írta vasárnap délelőtt, a medve nem halt meg, viszont azóta sem csináltak vele semmit, így több mint 15 órája szenved az állat.

A balesetről az autó egyik utasa írt Facebookon, azt írta, senki sem sérült meg az utasok közül, de az autó teljesen összetört. „A baleset után kiszálltunk, hogy megnézzük, mi történt, de vissza kellett ugornunk az autóba, mert nagyon mozgott” – írta. Az autóban egyébként hárman utaztak, az egyikük egy gyerek, aki a lap szerint pánikrohamot kapott.

A baleset után a helyszínre érkezett a katasztrófavédelem, közben a környék lakóit a RO-ALERT rendszeren keresztül figyelmeztették, hogy ne közelítsék meg a helyszínt, ne akarják lefotózni, lefilmezni a sérült állatot.

Közben vasárnap délre kiderült, az állat az úttestre vonszolta magát az út széléről, valószínűleg eltörtek a végtagjai. "Az Observator Tv tájékoztatása szerint több mint 15 órája nem hoztak döntést arról, hogy mi történjen a medvével. A környezetvédelem azt állítja, értesítette a minisztériumot az esetről, de még nem kaptak választ" - írta a lap.

Valamivel vasárnap egy után végül a Hargita Megye Tanácsa a következőt írta ki Facebookra:

Kiadta a kilövési engedélyt a környezetvédelmi minisztérium arra a medvére, amelyiket szombaton este gázolt

ak el Parajd és Szováta között. A medve törött lábbal vonszolta magát, a vadásztársaság biztosította a helyszínt. A medvét elaltatták, kilövés után egy vadhús feldolgozóba szállítják. Parajd és Szováta között ismét zavartalan a forgalom.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vasárnap telefonon értesítette Costel Alexe illetékes minisztert, aki azt mondta, félretájékoztatták az ügyben, de azonnal intézkednek, hogy kiadják a kilövési engedélyt. Röviddel ezután megkapta a vadásztársulás az engedélyt, és kilőtték a medvét.

– Kérjük a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálást, hogy helyben lehessen döntést hozni, ezért vállaljuk a felelősséget! Ez az eset jó példa arra, hogy a centralizált rendszer nem működik, ki kell várni az engedélyeztetés folyamatát, és vannak esetek, amikor nem lehet napokat várni, nem lehetnek veszélyben emberi életek, és nem nézhetjük végig az állatkínzást. Ez elfogadhatatlan! – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba.

Rovatok