Index Vakbarát Hírportál

Először indítanak vizsgálatot brit katonák ellen háborús bűncselekmények miatt

2019. november 18., hétfő 13:19

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) először kezdeményezhet vizsgálatot az Egyesült Királyság hadserege ellen háborús bűncselekmények miatt, írja a BBC.

A BBC Panorama című műsora tárt fel arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy az Egyesült Királyság csapatai Irakban és Afganisztánban civileket is megöltek. Az ICC a hírek szerint nagyon komolyan veszi a vizsgálatot, míg a brit Védelmi Minisztérium szerint teljesen alaptalanok az állítások. A minisztérium kijelentette, hogy korábban mindenben együttműködtek az ICC-vel, és most sem látnak okot a bíróság további beavatkozására.

A hivatalos vizsgálatot Hágában folytatják majd le, és ez lesz az első alaklom, hogy háborús bűncselekmények miatt bármilyen lépést tesznek brit állampolgárokkal szemben. A Nemzetközi Büntetőbíróság kijelentette, hogy függetlenül fogják használni a BBC által feltárt információkat, ha úgy ítélik meg, hogy a brit kormány megpróbálja megvédeni a katonáit az esetleges büntetőeljárástól.

A bíróság korábban arra jutott, hogy hitelesek azok a bizonyítékok, hogy a brit csapatok háborús bűncselekményeket követtek el Irakban. Az esetek többségében a fogvatartottak bántalmazásáról szólnak. A legismertebb ilyen ügy Baha Mousáé, aki egy hotel alkalmazottja volt az iraki Bászrában, és 2003-ban a brit katonák annyira megkínozták, hogy belehalt a sérüléseibe. Mousa halálát nyilvános vizsgálat követte, aminek végén mindössze egy brit katonát ítéltek el az iraki háborús bűncselekmények miatt.

Ugyanakkor a Panorama készítői, a Sunday Times-szal együttműködve, olyan bizonyítékokat találtak, hogy, a britek által megszállt iraki területeken széles körben elterjedt volt a foglyok kínzása. A dokumentumok szerint az esetek a Skót Király Ezred 3. zászlóalja által üzemeltetett Camp Stephan táborban történtek, ahol 2003 májusában két ember is az életét veszítette. A Védelmi Minisztérium meg is erősítette, hogy mindketten civilek voltak.

Az ügy részleteinek feltárását végző nyomozócsoport összegyűjtötte a brit katonák, és a személyzet vallomásait, hogy megtudják, miért kínozták meg a két embert mielőtt meghaltak. Ezen a nyáron, az iraki megszállás után 16 évvel, a brit katonai ügyészek úgy határoztak, hogy a halálestek kapcsán nem indítanak büntetőeljárást.

Amikor a Panorama műsor készítői előálltak bizonyítékaikkal, Lord Macdonald, az ügyészség egykori igazgató azt nyilatkozta, hogy megdöbbentő, hogy egy katonát sem vádoltak meg.

Úgy gondolom, hogy elég nyilvánvaló az a következtetés, hogy a haláluk előtt megkínozták, és fizikailag bántalmazták ezeket az embereket

- mondta Macdonald.

Dominic Raab külügyminiszter a BBC-nek az nyilatkozta, hogy minden olyan állítást, amely bizonyítékkal rendelkezik kivizsgálják. A Védelmi Minisztérium szerint katonai műveleteket a törvényeknek megfelelően hajtják végre, és az állításokat alaposan ki fogják vizsgálni. „A nyomozások és a büntetőeljárások felfüggesztése függetlenek a minisztériumtól, azokról külső felügyelet és jogi tanácsadás dönt” – mondta a Védelmi Minisztérium szóvivője.

Rovatok