Index Vakbarát Hírportál

Brazília elfogatóparancsot adott ki a volt paraguayi elnök ellen

2019. november 19., kedd 22:55

Brazília kedden nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Horacio Cartes volt paraguayi elnök ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy pénzmosó bűnszervezet "politikai magja" volt Paraguayban és elősegítette az időközben őrizetbe vett Darío Messer valutakereskedő szökését, írta az MTI.

Messer a brazil vádhatóság szerint egy olyan nemzetközi pénzmosóhálózatot működtetett, amely több mint 1,65 milliárd dollárt (500 milliárd forintot) mozgatott 52 országban, több mint 3000 vállalkozás számláin. A brazil vádhatóság  szerint Cartes félmillió dollárt biztosított a bűnszervezetnek Messer kérésére, hogy elmenekülhessen az igazságszolgáltatás elől.  A szökésben volt Messert végül tavaly júliusban fogták el Sao Paulóban.

Az ügyészség szerint a pénzmosó hálózat felgöngyölítésének egyetlen módja az életre szóló szenátori tisztséget betöltő Cartes rácsok mögé zárása.

A vádhatóság szerint Messer és Cartes között az 1980-as évektől szoros gazdasági kapcsolatok vannak. A 2013 és 2018 augusztusa között hatalmon lévő Cartes és lánytestvére egy vállalatcsoport vezetői, amihez a többi között cigarettagyárak, hotelek tartoznak, valamint egy légitársaság és egy bank is. A volt elnök többször is kijelentette, hogy testvérként tekint Messerre.

Paraguayban nincsenek érinthetetlenek. Mindenkit felelősségre lehet vonni

- mondta Mario Abdo Benítez hivatalban lévő paraguayi elnök a brazil hatóságok kérésére reagálva. Országa megvizsgálja a Cartes ellen felhozott brazil vádakat. Kormányzati adatok szerint Paraguayban mintegy 300 millió dollár értékben foglaltak le vagyontárgyakat Messertől. A szinte egész Latin-Amerikára kiterjedő vizsgálat ügyészek szerint a valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány.

Rovatok