Index Vakbarát Hírportál

Németországban is felmerült a fejkendő tiltása

2019. november 19., kedd 15:31

Akár a tiltás eszközével is vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében.

- a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) pénteken kezdődő kongresszusán várhatóan ez a követelés is bekerül a párt hivatalos programjába, méghozzá a párt nyugdíjasplatformjának (Senioren-Union) javaslatára.

Az idős kereszténydemokraták eredetileg azt akarták elérni, hogy a kongresszus szólítsa fel a tartományi törvényhozásokban működő CDU-frakciókat egy jogszabály megalkotására, amely általánosságban megtiltja a fejkendőviselést óvodákban és iskolákban, a kongresszust előkészítő bizottság ezt a követelést finomította. A kongresszus elé kerülő változat szerint elsősorban a szülőket kell meggyőzni arról, hogy nem helyes vallási okból fejkendő viselésére nevelni a kislányokat. Azonban "legutolsó lehetőségként a tiltást sem zárjuk ki" - áll a határozati javaslatban, amely szerint

a fejkendő megbélyegzi és hátrányos helyzetbe szorítja a muszlim családból származó kislányokat.

Az előterjeszés indoklása szerint a fejkendő "már a játszótéren vagy az iskolaudvaron láthatóan kívülállóvá teszi a gyerekeket, és ezt feltétlenül meg kell akadályozni".

A francia jobboldal állandó témájává vált fejkendő-tiltás németországi megjelenése egyébként jól jellemzi a párt előtt álló dilemmát: forduljon-e a határozottan jobboldali politika felé, vagy maradjon meg a politikai spektrum közepén.

A tavaly decemberi tisztújító kongresszuson a középutas Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg a pártelnöki tisztségből 18 év után távozott Angela Merkel utódjának, de csak 35 szavazattal kapott többet, mint a hangsúlyosabb jobboldali politikát meghirdető másik elnökjelölt, Friedrich Merz.

Annegret Kramp-Karrenbauernek ráadásul az elmúlt szűk egy év alatt nem sikerült teljesen egyesítenie és lendületbe hoznia a CDU-t; a párt országos választói támogatottsága továbbra is 25-30 százalék körül alakul, ami elmarad a 2017-es Bundestag-választáson szerzett, akkor igen gyenge eredménynek minősített, 32,9 százaléktól. Az október végén Türingiában tartott tartományi választáson ráadásul már csak a harmadik helyet tudta megszerezni

Az egyre hosszabb támogatottsági hullámvölgy és az új pártelnök iránti választói rokonszenv ugyancsak igen alacsony szintje miatt a kongresszust megelőző hetekben felerősödött a vita arról, vajon megfelelő személy-e Annegret Kramp-Karrenbauer a pártelnöki tisztségre, és alkalmas-e kancellárjelöltnek a 2021-es Bundestag-választáson. És bár a kongresszuson nincs napirenden a tisztújítás, a CDU konzervatív szárnyának egyik legismertebb nem hivatalos csoportosulása, az Értékek Uniója (WerteUnion) kedden is Annegret Kramp-Karrenbauer távozását sürgette.

Rovatok