Index Vakbarát Hírportál

Nem nyomoznak tovább a svédek Assange nemi erőszakolós ügyében

2019. november 19., kedd 16:59

Eva-Marie Persson svéd főügyész-helyettes kedden bejelentette, hogy Svédország lezárja a Julian Assange-zsal, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójával szemben nemi erőszak gyanúja miatt indított nyomozást – írja az MTI.

Az előzetes vizsgálatok során felmerült dolgok átfogó elemzése alapján úgy értékelem, hogy a bizonyítékok nem elég erősek a vádemeléshez.

– közölte Persson, aki szerint az eljárás alapjául szolgáló bizonyítékok megalapozottak, de közel egy évtized alatt a szemtanúk üggyel kapcsolatos emlékei már elhalványultak. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vádhatóság döntése ellen fellebbezés nyújtható be.

A 47 éves Assange-t áprilisban dobták ki a londoni ecuadori nagykövetségről, ahol 2012 óta volt politikai menekült. A brit hatóságok egyből le is tartóztatták április 11-én, majd rögtön 50 hét letöltendő szabadságvesztésre, mert amíg a nagykövetségen élt, nem jelent meg a bíróságon. 

A svéd ügyészség nem sokkal később, májusban indította újra a nyomozást a férfivel szemben, miután a vizsgálatot 2017 májusában megszüntette, és visszavonta az ellene kiadott nemzetközi körözést is, arra hivatkozva, hogy az akkor az ecuadori követségen élő férfi kézre kerítésére nincs esély. Az ügyészség mostani döntése elhárított egy lehetséges dilemmát, a brit bíróságoknak ugyanis két vetélkedő kiadatási kérelem, az amerikai és a svéd között kellett volna dönteniük.

Ez azért lehet fontos, mert Assange valójában eleve nem a svéd vádaktól tartott, hanem attól, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol a szexuális visszaéléseknél sokkal súlyosabb bűncselekményekkel, például titkos adatok törvénytelen megszerzésével és államtitoksértéssel vádolják. Az Egyesült Államoknak történő kiadatás ügyében 2020. február 25-én kezdődik Assange meghallgatása.

Rovatok