Index Vakbarát Hírportál

Az oroszoknál mostantól embereket is minősíthetnek külföldi ügynöknek

2019. november 19., kedd 20:55

Megszavazta az orosz parlament alsóháza második, fő olvasatában a külföldi ügynöknek minősített külföldi tömegtájékoztatási eszközök pótlólagos szabályozásáról rendelkező törvénytervezetet, amely egyebek között lehetővé teszi természetes személyek, így például újságírók külföldi ügynökké minősítését is – írja az MTI.

Az oroszok külföldi ügynökökre vonatkozó szabályozása eddig is érvényes volt a civil szervezetekre, illetve minden olyan médiumra, ami kap támogatást külföldi forrásokból. Nekik a az impresszumban fel kell tüntetniük, hogy külföldi ügynökök, egy sor extra követelménynek kell megfelelniük és sok tekintetben korlátozott a mozgásterük. A törvény kiterjesztésével a hatóságok természetes személyeket is elkönyvelhetnének külföldi ügynöknek, ami így

minden olyan újságírót és bloggert érintene, akik külföldről kapnak pénzt akár csak egy cikkért.

Oroszországi tevékenységükhöz a külföldi ügynöknek minősített külföldi médiumok kötelesek lesznek egy hónapon belül orosz jogi személyként bejegyeztetni magukat, aki pedig már megkapta ezt a besorolást, az előírásnak jövő év február 1-jéig kell eleget tennie. A jogszabály lehetővé teszi majd az ilyen médiumokhoz való internetes hozzáférés letiltását, amennyiben megsértik a információ terjesztésére vonatkozó előírásokat.

Az előterjesztők szerint az új szabályozás az orosz tömegtájékoztatási eszközökre nem terjed ki, és a szólás szabadságát nem korlátozza. A külföldi ügynöknek minősített médiumok sajtóanyagainak megosztása álláspontjuk szerint nem szolgáltat majd alapot magánszemélyek külföldi ügynökké nyilvánításához, mert ennek egy másik feltétele a külföldi támogatás elfogadása lenne.

Az orosz törvényhozók egybehangzóan állítják, hogy a külföldi ügynökké minősítésnek nem lesznek komoly következményei, emberi jogi szervezetek szerint azonban elég aggasztó a módosítás, mert ez újabb lépés a független média elhallgattatása felé. A jogszabályi változás a kezdeményezők szerint válaszlépés arra, hogy az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma megkövetelte az orosz állami finanszírozású RT America külföldi ügynökként való bejegyzését.

Rovatok