Index Vakbarát Hírportál

Trump közvetve katonai segéllyel zsarolhatta Ukrajnát

2019. november 20., szerda 21:18

Donald Trump amerikai elnök ügyvédje, Rudy Giuliani kifejezetten azt kérte, hogy a katonai segély fejében Kijev indítson vizsgálatot Joe Biden, a demokraták elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ellen - jelentette ki Gordon Sondland, az Egyesült Államok Európai Unióhoz delegált nagykövete a képviselőházi meghallgatásán.

Az MTI beszámolója szerint a meghallgatáson Gordon Sondland - aki a Trump-kormányzat kinevezettje - az előre elkészített nyilatkozata felolvasásakor többször hangoztatta, hogy munkája során nem szokott feljegyzéseket készíteni és nem mindig emlékszik pontosan dolgokra, eseményekre. Ugyanakkor leszögezte: ha az a kérdés, hogy az ukrajnai vizsgálatok ügyében érvényesült-e a „valamit valamiért" elve, akkor erre egyértelműen igen a válasza. 

Ezzel Sondland arra utalt, hogy az amerikai kormányzat visszatartani készült az Ukrajnának ígért katonai segélyt mindaddig, amíg Kijev nem jelentette ki nyilvánosan a Bidenék elleni vizsgálatok megindítását.

A nagykövet kifejtette, hogy Donald Trump utasítására működött együtt - Rick Perry energetikai miniszterrel és Kurt Volker akkori ukrajnai különmegbízottal közösen - Rudy Giulianival.

Sondland beszélt arról is: nem volt jelen Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésekor, de visszatekintve különösnek tartotta, hogy erről nem tájékoztatták részletesen sem Volkert, sem William Taylort, az Egyesült Államok ügyvezető nagykövetét Kijevben.

A nagykövet  arról is  tájékoztatta a törvényhozókat, hogy Kijevben találkozott az ukrán elnökkel és tanácsadójával, Andrej Jermakkal is. „Nem emlékszem pontosan a beszélgetések részleteire, de minden bizonnyal szóba került a megindítandó vizsgálatok témája is" - mondta. Hozzátette, hogy a beszélgetéseiről a következő napon tájékoztatta Donald Trump elnököt is. 

Egyben leszögezte, hogy Giuliani „az Egyesült Államok elnökének óhaját tolmácsolta".

Az egyik törvényhozó kérdésére Sondland a Trumppal folytatott telefonbeszélgetéséről elmondta: „Ha jól emlékszem, megkérdeztem tőle nyíltan, hogy mit is akar Ukrajnától. Rövid beszélgetés volt. Rossz kedvében volt, és azt mondta: „nem akarok semmit, nem akarok valamit valamiért. Mondd meg Zelenszkijnek, hogy tegye azt, amit kell".

A nagykövet később azt állította, hogy ő teljes mértékben ellenezte a katonai segély felfüggesztését. Ezzel kapcsolatos véleményét - mint fogalmazott - személyesen osztotta meg Mike Pence alelnökkel, és álláspontjáról, valamint az üggyel kapcsolatos fejleményekről végig tájékoztatta Mike Pompeo külügyminisztert is.

Az érintettek tagadnak

A meghallgatás idején Mike Pence alelnök hivatala közleményben tagadta, hogy az ügyben konkrét beszélgetésre került volna sor az alelnök és a nagykövet között. Mike Pompeo, aki Brüsszelben tartózkodik a NATO-tagországok külügyminiszteri tanácskozásán, újságíróknak azt nyilatkozta: nem ismeri Sondland tanúvallomását, de „büszke az Egyesült Államok ukrajnai politikájára".

Tagadta a Sondland által elmondottakat Rick Perry energetikai miniszter is, Rudy Giuliani, az amerikai elnök személyes ügyvédje pedig a Twitteren azt fejtegette, hogy a nagykövet „nagyon kis számú kapcsolatfelvétel alapján spekulál". 

GIULIANI HANGSÚLYOZTA, HOGY NEM DONALD TRUMP, HANEM KURT VOLKER, A KORÁBBI UKRAJNAI KÜLÖNMEGBÍZOTT KÉRÉSÉRE KAPCSOLÓDOTT BE AZ UKRAJNAI ÜGYEKBE, MAGÁVAL SONDLANDDEL SOHA NEM IS TALÁLKOZOTT.

Donald Trump mielőtt Texasba indult, újságíróknak azt mondta: alig ismeri Gordon Sondland nagykövetet. Emellett felidézte a köztük korábban lezajlott telefonbeszélgetést, ami megegyezett azokkal a mondatokkal, amelyeket Sondland mondott a meghallgatása során. A köztük lezajlott beszélgetést Trump egy papírról olvasta fel, amelyet le is fotóztak a sajtótájékoztató alatt:

Nem sokkal Trump rövid tájékoztatója után Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője közleményben szögezte le, hogy az említett telefonbeszélgetésben Sondland nagykövettel Donald Trump „egyértelműen kijelentette, hogy semmit nem akar Ukrajnától, és többször is megismételte, hogy szó sem lehet a valamit valamiért elv érvényesítéséről".

Grisham hangsúlyozta: „Ez a valamit valamiért soha nem is történt meg. Az Egyesült Államok folyósította a segélyt Ukrajnának, vizsgálat nem indult, és Trump elnök találkozott és tárgyalt Zelenszkij elnökkel. A demokraták továbbra is szellemeket kergetnek".

Giuliani egy külön, „szabálytalan" diplomáciai csatornát épített ki

A Trump ellen folyó eljárás első nyilvános meghallgatásán William Taylor, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének ügyvezető nagykövete egyebek mellett arról beszélt, hogy Giuliani egy külön, "szabálytalan" diplomáciai csatornát épített ki Ukrajnával olyan érdekek szolgálatában, amelyek - mint a nagykövet fogalmazott - „ellentétesek az amerikai politika hosszú távú érdekeivel". Ez a diplomácia csatorna a hivatalos nagykövetséggel és diplomáciai érintkezésekkel párhuzamosan működött - hangoztatta Taylor.

Trump ellen az ukrán elnökkel folytatott, erősen zsarolásszagú telefonbeszélgetés miatt indult impeachment-eljárás (az amerikai elnök kongresszus általi közjogi felelősségre vonása). 2677 oldalnyi vallomás keletkezett idáig, és bár kulcsfontosságú részletek hiányoznak, az már minden korábbinál jobban látszik, hogy egy kétes telefonbeszélgetésnél sokkal többről van szó. Az eljárást azért indították, mert kiderült, Trump nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson a republikánus elnök legfőbb demokrata ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek és fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban. Eközben az ukránok és az amerikai diplomácia emberei egyaránt biztosak voltak benne, hogy az amerikai katonai segélyek felfüggesztése a Biden elleni esetleges ukrán ügyészségi eljárással függ össze. További részletek ebben a cikkünkben.

Rovatok