Index Vakbarát Hírportál

Februárig dőlhet el, hogy a Fidesz maradhat-e az Európai Néppártban

2019. november 21., csütörtök 08:42 | aznap frissítve

Csak a jövő év elején dönthet az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról, írja a Népszava. A lap tudósítója több politikussal beszélt a párt zágrábi kongresszusán. Az eredeti terv az volt, hogy "bölcsek tanácsának" ajánlásait már a zágrábi kongresszus előtt közzéteszik, de ezt különböző okok miatt elhalasztották.

"A bölcsek dolgoznak a jelentésen, és hamarosan készen lesznek vele. Akkor fogjuk eldönteni, hogy a Fidesz helye az Európai Néppártban van-e" - mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő.  A Néppárt háromtagú bizottsága várhatóan januárban vagy február első napjaiban teszi közzé ajánlásait arról, hogy a Fidesz maradhat-e a pártcsaládban. A Néppárt választmánya  január 15-én tart ülést. Ha addigra elkészül a bölcsek beszámolója, akkor már ezen dönthetnek a Fidesz sorsáról, ha nem, akkor a februári tanácskozáson. 

Siegfried Muresan román EP-képviselő szerint a tavaszi EP-választás, majd az új uniós intézmények felállása késleltette a folyamatot. Az Európai Bizottság is csak egy hónapos késéssel tudja megkezdeni munkáját, közben az elmúlt napokban komoly hatalmi harc folyt a kereszténydemokrata, a szociáldemokrata és a liberális EP-frakciók között. 

Szerdán lett csak új elnöke az Európai Néppártnak is. A lengyel Donald Tusk ugyan nem mondta ki sem a Fidesz, sem Orbán Viktor nevét, de elég keményen üzent, amikor azt mondta: "Nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán az olyan értékeket mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, a tisztesség, mert ezek egyáltalán nem zárják ki egymást. Aki képtelen elfogadni ez, az de facto maga hagyja el a családot."

A Brüsszel elleni sorozatos támadások után az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése márciusban úgy döntött, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagságát. A  vizsgálatot a "bölcsek tanácsa" végzi a pártban. Azt járják körül, hogy a Fidesz tevékenysége összhangban van-e az európai kereszténydemokratáknak a jogállamiságról vallott értékeivel.  

Rovatok