Index Vakbarát Hírportál

Az orvosszervezet szerint összeomlott a menekültegyezmény

2019. november 22., péntek 17:44

Összeomlott az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött menekültügyi egyezmény, amelynek célja az volt, hogy feltartóztassa az Európa felé tartó menekültáradatot - jelentette ki az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet.

Négy évvel a megállapodás után 35 ezer ember él teljes zűrzavarban és méltóság nélkül a görög szigeteken

- mutatott rá a szervezetet vezető Krisztosz Krisztu.

Az Orvosok Határok Nélkül bírálta a görög kormány tervét, amely bezárná a jelenlegi befogadóközpontokat az Égei-tenger szigetein, és az év végéig 20 ezer embert költöztetne át a szárazföldre.

Krisztu szerint a szigeti táborokban valóban elfogadhatatlan viszonyok uralkodnak, de az új központoktól sem lehet semmi jót várni. "Sajnos, többé-kevésbé folytatódni fog a jelenlegi helyzet, hogy embereket őrizet alatt tartanak embertelen körülmények között" - állította.

Krisztu több tábort is meglátogatott, és azt mondta róluk, nehéz elhinni, hogy ilyen helyek egyáltalán létezhetnek 2019-ben, Európa határán. "Ami számomra a leginkább sokkoló, az a kisgyerekek látványa. Nyilván tudják, hogy sok háborús övezetben jártam már a világban, borzasztó helyzeteket láttam, és mindig a gyerekek jelentik a történet legnehezebb részét" - tette hozzá.

Az idei évben volt a legmagasabb a Görögországba érkezett menedékkérők és migránsok száma azóta, hogy a 2016-os EU-török egyezmény véget vetett a menekültválságnak. A görög kormány szigorúbb határellenőrzést léptetne életbe, és felgyorsítaná a beadott menekültkérelmek elbírálását, hogy ne növekedjen tovább a táborokban élők száma. Az új táborok 2020 júliusára készülhetnek el, a tervek szerint zártak lesznek, hogy megakadályozzák a menekültek továbbvándorlását a kérelmük elbírálása előtt.

Rovatok