Index Vakbarát Hírportál

Az észak-koreai kínzás után meghalt amerikai diák szülei harcot hirdetnek a rezsim ellen

2019. november 22., péntek 11:24

Az észak-koreai fogva tartása után 2017-ben elhunyt amerikai diák, Otto Warmbier szülei bejelentették, hogy fel akarják kutatni és be akarják záratni a phenjani rezsim világszerte illegálisan működő vállalatait, írj az MTI.

Szöuli sajtótájékoztatóján Fred és Cindy Warmbier elmondták, hogy elkötelezettek amellett, hogy felelősségre vonják Észak-Koreát, és ennek érdekében fel akarják térképezni Észak-Korea vagyonát. Már jogi eljárást is indítottak, hogy bezárassák az Észak-Korea berlini nagykövetségének területén működő ifjúsági szállót.

Továbbá felszólították Donald Trump amerikai elnököt, hogy az Észak-Korea atomprogramjáról folyó tárgyalásokba az Egyesült Államok vonja be az emberi jogi kérdések problémáját is.

Otto Warmbier szüleit egy olyan szöuli szervezet hívta meg, amely az 1950-53 közötti koreai háború során elrabolt dél-koreaiak rokonait képviseli.

Otto Warmbier egyetemista társaival együtt, egy szervezett turistaúton vett részt az ország fővárosában,  Phenjanban, amikor letartóztatták. Az észak-koreaiak állítása szerint ellopott egy propagandatáblát a szállásáról. Ezért 2016-ban tizenöt év kényszermunkára ítélték. Tizennyolc hónapon keresztül tartották fogva egy munkatáborban, ahonnan végül 2017 júniusában kómás állapotban hazaszállították az Egyesült Államokba, ahol rövidesen meghalt. Szülei állítása szerint Otto Warmbiert megkínozták, és amerikai orvosok szakvéleménye szerint is verés idézhette elő súlyos agysérülését.

Észak-Korea tagadta, hogy kegyetlenül bántak az amerikai fiatallal, és Phenjan saját magát egy lejárató kampány áldozataként állította be az ügy kapcsán.

Tavaly decemberben egy washingtoni bíróság 501 millió dolláros (141 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére ítélte Phenjant Otto Warmbier halálában játszott szerepe miatt. Az összeget elvileg Warmbier szülei részére kellene átutalni, de valószínűtlen, hogy erre valaha is sor kerülne.

Rovatok