Index Vakbarát Hírportál

Kémügy robbant ki a szerb–orosz csúcstalálkozó előtt

2019. november 22., péntek 15:11

Nemzetközi kémbotrány robbant ki Szerbiában azután, hogy nyilvánosságra került egy videófelvétel, amin az látható, hogy az orosz hírszerzés hadnagya, Georgij Kleban pénzt ad át egy szerb tisztviselőnek, írja az Euronews.

Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtök esti rendkívüli sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a felvétel valódi. A szerb tisztviselőt az elnök csütörtökön Z. K. nyugalmazott alezredesként azonosította, akit a szerb hírszerzés 2012 óta megfigyelt, mert szoros kapcsolatokat ápolt a horvát hírszerzéssel. Hozzátette, a felvétel nem a közelmúltban készült, hanem tavaly december 24-én. Azt is elmondta, hogy, Georgij Kleban azóta már nem tartózkodik Belgrádban, Moszkva hónapokkal ezelőtt visszahívta. Klebannak jól dokumentálható kapcsolata volt a szerb hadsereggel, amit fotók, videók és hanganyagok is bizonyítani tudnak.

Az orosz külügyminisztérium szerint a kiszivárgott felvétel csak hamisítvány, ami stratégiai célokat szolgál. A külügyi szóvivő, Maria Zaharova szerint nem véletlenül most került nyilvánosságra az  anyag, mert

éppen most készülnek a legfelsőbb szintű tárgyalásokra Szerbiával.

Szerinte az egész csak az alkalom szülte provokáció, és úgy gondolja, hogy megvannak arra a megfelelő csatornák, hogy egy ország kérdőre vonjon egy másikat.

Szerbia azzal együtt is szoros szövetségese Oroszországnak, hogy csatlakozni akar az Európai Unióhoz. Diplomáciai konfliktusok alkalmával Moszkva mellé áll, és egyértelművé tette, hogy nem lép be a NATO-ba.

Ennélfogva a szerb elnök nem érti a mostani esetet. Azzal érvelt, hogy Szerbia semmilyen módon nem tette kockára Oroszországhoz fűződő barátságát, és nem lát logikát az eset mögött. Szerbia semmivel sem sodorta veszélybe az orosz–szerb barátságot, nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, és soha semmilyen lépést nem tett, amely ellentétes lenne az orosz érdekekkel.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy Szerbia a jövőben sem akarja magát elkötelezni egyetlen katonai tömb mellett sem.

Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök bizonyosan nem tudott Georgij Kleban tevékenységéről.

Amikor Vučić csütörtökön találkozott a rendkívüli orosz nagykövettel, Alexander Bocan Harcsenkóval, csak annyit kérdezett tőle: „Miért?–

Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak elmondta, hogy a Kreml nagyon várja Aleksandar Vučić december 4-én esedékes moszkvai látogatását, és reméli, hogy a kémügy nem fogja beárnyékolni a vizitet, írja az MTI.

A TASZSZ orosz hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vecernje Novosti című szerb lap értesülése szerint a videófelvételt, amelyet Hriszto Grozev független bolgár újságíró töltött fel a YouTube-ra, az egyik román szakszolgálat munkatársai készíthették, amerikai közreműködéssel. A lap egy meg nem nevezett szerb titkosszolgálati illetékesre hivatkozva azt írta, hogy az incidenssel a Nyugat megpróbálta aláaknázni az orosz–szerb viszonyt.

Szerbiában néhány éve már igen intenzív a különböző hírszerző szolgálatok tevékenysége, nemcsak a környező országok szolgálatai, hanem a nagyhatalmak ügynökei is aktív munkát folytatnak az országban. Ennek célja egyrészt az lehet, hogy a megszerzett információkkal befolyásolják Szerbia politikáját, másrészt hogy felmérjék a szerb hírszerzés erejét – mondta Vučić.

Rovatok