Index Vakbarát Hírportál

Új bevándorlási szabályozást jelentett be Boris Johnson, amivel pórul járhatnak a kelet-európaiak

2019. november 24., vasárnap 17:29 | aznap frissítve

Pontozásos elbírálási rendszerre alapuló bevándorlási szabályozás meghonosítását hirdette meg vasárnap ismertetett választási programjában a kormányzó brit Konzervatív Párt, írja az MTI.

Boris Johnson miniszterelnök az 59 oldalas dokumentum bemutatása alkalmából a középnyugat-angliai Telford városában rendezett választási nagygyűlésen kijelentette: ha a konzervatívok többséget szereznek a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választáson, "néhány nap vagy esetleg néhány hét alatt" végigviszik a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációját, és az Egyesült Királyság a brexit jelenleg érvényes, egyébként már a harmadik határnapján, január 31-én kilép az Európai Unióból.

A választási program egyik sarkalatos eleme megerősíti, hogy a brexit után tervezett átmeneti időszak lejártával az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes bevándorlási szabályozás lép életbe az Egyesült Királyságban.

Priti Patel belügyminiszter korábban már beszélt erről a javaslatról, ami alapján nem az lesz a döntő elbírálási szempont, hogy ki honnan érkezik, hanem az, hogy mit tud felajánlani Nagy-Britanniának. Csak az számít majd, hogy ki mennyire beszél angolul, és mennyire lenne hasznos munkaerő.

Ez a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy – amennyiben Boris Johnson nyer – a jelenlegi, brit átlagnál alacsonyabb fizetésű munkákat, amiket jelenleg kelet-európai munkások végeznek el, nagyobb eséllyel tudna elvégezni egy afrikai országból vagy Indiából érkező bevándorló. Emiatt az unió keleti tagországaiból kivándorlóknak velük kellene versenyezni a munkavállalási, és letelepedési engedélyért. Mivel az EU-n kívüli országok bérszínvonala alacsonyabb, lehet, hogy a szegényebb országokból érkezők akár a kelet-európaiaknál alacsonyabb fizetésért is elvállalják a munkákat.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy előnyös elbírálásra számíthatnak azok, akik a brit üzleti szektorok számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak. Emellett előnyben részesítik majd azokat is, akik hazájukban törvénytisztelő magatartást tanúsítottak. Ennek alapján megszűnik az a gyakorlat, amely kedvezményes elbírálásban részesíti az Európai Unióból érkezőket.

Rovatok